IVN natuur in Amsterdam
Overig
Vanaf
zaterdag25jan202013:00

Nieuwe serie literaire natuurwandelingen in Amsterdam

Voor 2020 organiseerde Anne-Mariken Raukema zes literaire natuurwandelingen in Amsterdam. Anderhalf jaar verzorgde IVN-natuurgids Arend Wakker het stadsnatuurdeel van de wandelingen. Afgelopen november maakte hij bekend in 2020 de handen vrij te willen houden en is op zoek gegaan naar een opvolger. Die is gevonden in de persoon van Karine Klappe, ook een zeer ervaren natuurgids van het IVN.

Elke vierde zaterdagmiddag van de oneven maanden kun je op stap met Anne-Mariken en Karine.

Dat in elk stukje bebouwd Amsterdam bijzondere planten, heesters en bomen te vinden zijn, bewees Wakker eerder al. Nu zal Karine Klappe er tijdens de wandeling aanstekelijk over vertellen. De literaire fragmenten die tijdens de wandeling worden voorgelezen hebben betrekking op de wijk, de natuur en de schrijvers die er wonen, woonden of er over schreven. Na afloop krijgen alle deelnemers een print mee met de literaire fragmenten, gedichten en namen van de bijzonder bomen, struiken en planten. De rondwandelingen duren ongeveer anderhalf uur en beginnen altijd om 13.00 uur. Het beginpunt is tevens het eindpunt. De wandelingen gaan altijd door, ongeacht het weer. Stevige wandelschoenen aandoen is handig.

De eerste wandeling, op zaterdag 25 januari is nagenoeg vol. Deze voert van het Roelof Hartplein in Zuid door de buurt, naar het Beatrixpark en na circa anderhalf uur weer terug naar het beginpunt.

Zaterdagmiddag 28 maart verzamelen we in Noord, het begin- en eindpunt van de Noord-Zuidlijn (metro 52). Hier komen oude en nieuwe stadsnatuur samen. Noord wordt niet direct geassocieerd met natuur en evenmin met literatuur. Niets is echter minder waar.

In mei, zaterdag de 23ste, voert de wandeling door onder andere het Siegerpark en verzamelen we bij de halte van tram 2 bij winkelcentrum Nieuw-Sloten. Vanuit de stenen omgeving lopen we de stadsnatuur in. Ook worden de openbare delen van de volkstuinparken Lissabon en Oudbijenpark bezocht.

De zomermaand juli is een mooie gelegenheid om naar Zuid-Oost te gaan. Tegen enen verzamelen we op zaterdag 25 juli bij de eindhalte van lijn 53 (metrohalte Gaasperplas). We lopen de plas niet helemaal rond, maar doen een paar hoogtepunten aan.

September is een mooie maand voor een wandeling op IJburg. Zaterdagmiddag 26 september starten we om 13.00 uur bij de eindhalte van tramlijn 26. Daar ligt het in 2008 ingerichte stadspark dat naar Theo van Gogh is vernoemd. De platanen die daar staan stonden eerst voor de RAI, en moesten wijken voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

De laatste literaire natuurwandeling van dit jaar begint en eindigt op de hoek van de Postjesweg en de Hoofdweg. Daar stopt onder andere tram 17. Deze wandeling, op zaterdag 28 november, voert door de Baarsjes en het Rembrandtpark.

De wandeling is gratis – een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Het maximaal aantal deelnemers is 30; daarom is aanmelden vooraf noodzakelijk. Dat kan bij Anne-Mariken Raukema.

Foto: Lezende Jongen van Hildo Krop, Guilhem Vellut, CC BY 2.0

Algemene informatie

zaterdag 25 januari 2020 - 13:00
Extra Informatie: 

Wandeling is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Contactpersoon: