IVN natuur in Amsterdam
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag05feb202211:00

-GEANNULEERD- Rondleiding door kunst en cultuurtuin Frankendael

Een wandeling met cultuurhistorische, ecologische en botanische elementen

Helaas kan deze excursie door persoonlijke omstandigheden geen doorgang vinden. 

Zaterdag 5 februari zal er wel een vrije wandeling plaatsvinden met IVN in het prachtige Park Frankendaal. Het park is de ‘kunst‐ en cultuurtuin’ van de Watergraafsmeer. Een park met bijzondere cultuurhistorische, ecologische en botanische elementen omgeven door prachtige waterpartijen en bereikbaar door elegante voetgangersbruggen. De historische tuinen rondom buitenplaats Frankendael zijn in oude luister hersteld.

Van 11:00 uur tot 12:30 uur kun je samen met de leden van IVN vrij wandelen en samen mooie dingen ontdekken in de natuur. Het verzamelpunt is bij de hoofdingang van Frankendaal aan de Middenweg. Aanmelden kan via de mail bij Ben de Graaf.

Geschiedenis

De Watergraafsmeer werd in 1629 drooggemaakt. In de loop van de zeventiende en achttiende eeuw werden er ruim veertig hofsteden en buitenplaatsen aangelegd, waarvan alleen Frankendael nog bestaat.

Omstreeks 1733 breidde de eigenaar het landgoed uit en gaf hij Frankendael het huidige aanzien. In de loop der jaren is in de tuin veel veranderd, maar in het interieur is de 18de-eeuwse indeling en afwerking met stucwerk en betimmeringen grotendeels bewaard gebleven. Vanaf 1835 werd het park gedeeltelijk opengesteld voor de gegoede burgerij. Het park werd een pleziertuin waar Amsterdammers konden recreëren: wandelen, naar muziek luisteren en dineren.

Gemeente Handelskwekerij

In 1866 kocht de Koninklijke Nederlandsche Tuinbouwmaatschappij Linnaeus het huis en het park, en maakte er een boomkwekerij van. In 1882 kocht de gemeente het terrein en vestigde er de Amsterdamse Stadskwekerij. In 2008 werd bij archeologisch onderzoek mogelijk de oude oranjerie teruggevonden van de buitenplaats Toen de stadskwekerij in 1998 werd opgeheven, startte de aanleg van park Frankendael. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral in de winter van 1944-1945, waren er grote tekorten, ook aan brandhout. Tegen inlevering van een bon konden mensen bij Stadskwekerij een pakketje hout krijgen.

De kas

Tegenwoordig is Park Frankendael een geliefd buurtpark. De grote schoorsteen van de Stadskwekerij staat er nog steeds, net als de oude kweekkas uit 1926. De kas zou eigenlijk gesloopt worden, maar uiteindelijk kreeg het acht meter hoge gebouw een nieuwe bestemming. Sinds de renovatie is biologisch restaurant en kwekerij De Kas er gevestigd.

Meedoen met de excursie?

De wandeltocht is op 5 februari van 11:00 tot 12:30 uur. Het verzamelpunt is de hoofdingang van Frankendaal aan de Middenweg te Amsterdam

 

Algemene informatie

zaterdag 5 februari 2022 - 11:00 tot 12:30
Locatie: 
President Allendelaan 4
1064 GW Amsterdam
Nederland
Extra Informatie: 

Verzamelpunt Hoofdingang Frankendaal, Middenweg

Meedoen is gratis

Contactpersoon: 
Google Maps image