Maas en Niers
Kind & Natuur
zondag18apr2021

Verslag Groentjes-struintocht bij de Zelderse Driessen

Verslag van de struintocht bij de Zelderse Driessen met de Groentjes op zondagochtend 11 april

De kinderen werden door hun ouders/verzorgers om 10.00 uur naar de parkeerplaats Bij DSV zaden gebracht. Twee uur later konden ze daar ook weer opgehaald worden. Gelukkig heeft IVN Maas en Niers een heel stel fijne jeugd gidsen die graag met deze kinderen de natuur in gaan.

Daarom konden we ook 2 mooie groepjes maken, het ene groepje ging eerst het bos in en het andere groepje ging op weg naar de Niers om naar beversporen te zoeken. Na een klein uurtje wisselden de groepen.

Er werden een hoop sporen gevonden! Niet alleen bever knaagsporen, maar ook pootafdrukken van reeën, dassen en konijnen.

En diverse insecten werden ontdekt, heel bijzonder was de vondst van het klein vliegend hert. Een stinkende  kortschildkever kun je ook zien.kortschildkever

Er werd ook nog een kaak met kiezen erin gevonden! En aan een struik hing, heel decoratief, een roestig hoefijzer. Natuurlijk moest er ook lekker door de plassen gesjouwd worden, over een omgevallen boom geklommen en er werd met een stok gemeten hoe diep het holletje onderaan een boomstam was.

We hoorden de Tjiftjaf fluiten, nu weten de Groentjes dat deze vogel zijn eigen naam roept. Opeens zagen we ook nog de ooievaars overvliegen.

De kinderen konden de meegebrachte oranje knaagtanden bekijken en kregen na afloop een verhaaltje met een zoekkaart over de bever mee naar huis.  schedel

Wat ook nog leuk is om te vermelden, tijdens deze ochtend verzamelden de Groentjes al het afval dat ze onderweg vonden. Het meest bijzondere was nog wel de vondst van het groene badeendje. 

Werven van Groentjes

Myriam van Breevoort

jeugdcoördinator Maas en Niers