Vacature Coördinator Werkgroep Paddenstoelen

Vacature Coördinator Werkgroep Paddenstoelen

Maas en Niers 28 april 2021

Met onze werkgroep Paddenstoelen willen wij graag doorstart maken. En zijn wij op zoek naar een enthousiaste coördinator. Een van de nestors binnen onze IVN, Gert Verrijdt, heeft hiervoor een mooi stuk geschreven.

Zijn er nog vragen, neem dan contact op met onze waarnemend voorzitter Jan Wolters. Heb jij belangstelling als coördinator of ken jij iemand? Wij horen het graag via voorzitter@ivn-maasenniers.nl

Paddenstoelen determineren.

Paddenstoelen determineren een boeiende en uitdagende bezigheid!

Hoezo boeiend en uitdagend??

Boeiend; door de vele aspecten van het paddenstoelenonderzoek, de enorme diversiteit, de geweldige vormenrijkdom, de onverwachte kleurenpracht, de diversiteit van groeiplaatsen en tijden, daardoor indicatoren voor milieu en klimaatveranderingen en last but not least de culinaire mogelijk- en onmogelijkheden.

Uitdagend; door het enorme scala aan mogelijkheden binnen het Paddenstoelenonderzoek, van simpel, met geen of weinig voorkennis tot academisch, met kennis van diverse vreemde talen en microscopisch onderzoek als vereisten.   

Echter, voor de meeste mensen is het, het geheimzinnige dat zo boeit.

De fragiele, plots opduikende, kleur- en vormrijke verschijningen, in een somber vochtig jaargetijde,  hebben iets onwezenlijks. Vandaar dat deze met vele mythen en sprookjes zijn omgeven. Iets dat ook in de naamgeving vaak van invloed is geweest.

Door dit alles is het eigenlijk een must voor elke natuurgids om zich iets van de paddenstoelenkennis eigen te maken, want ze zijn een bron van vele vragen in een najaarsexcursie met name.

knolhoningzwam

Gelukkig is dat nu niet zo’n opgave meer, er zijn prachtige apps en determinatieboekjes in het Nederlands beschikbaar. Heb je eenmaal die, zeg maar 100 stuks, die je maar één of twee keer hoeft te zien en dan niet meer vergeet, dan ben je al een heel eind.

Om een indicatie te geven, van de ruim 7000 paddenstoelen die Nederland kent, geven 500 al 90% van alle waarnemingen, bij waarnemingen.nl.

Met die eerste 100 ben je dus al een heel eind op weg en ben je voor de meeste excursiedeelnemers al een echte prof. Wat je zelfvertrouwen en eigenwaarde zeker een boost zal geven!!

Om de paddenstoelenkennis op een hoger niveau als het zojuist beschrevene te brengen, zou een Paddenstoelenwerkgroep een uitgelezen mogelijkheid zijn.

Binnen zo’n werkgroep kunnen mensen zich dan gaan specialiseren in diverse richtingen en op avonden en excursies de opgedane kennis delen en zo elkander opstuwen naar een hoger level.

En wie wil kan lid worden van de NMV, de Nederlandse Mycologische Vereniging en daar kennis maken met de topmycologen van Nederland en het prachtige tijdschrift COOLIA ontvangen, met daarin goede artikelen over nieuwe en zeldzame soorten, de nieuwste inzichten, veel determinatiesleutels, vergezeld van prachtige foto’s. Kortom de Hogeschool van paddenstoelend Nederland.

 

BRON: Gert Verrijdt

Deel deze pagina