Takkenwerk -Scharrelkids in de winter (17 januari 2016)

door Suze

Zondag 17 januari was een stralend winterdag met het eerste ijs van deze winter in de sloten. Thema van deze scharrelkidsactiviteit was takkenwerk. En al tijdens het wachten tot alle deelnemers aangekomen waren, hadden de kinderen al een ander definitie van takkenwerk gevonden. Namelijk de takken gebruiken om het ijs in de sloten kapot te slaan. Steeds grotere takken en kleine bomenstammen werden gebruikt om het ijs aan diggelen te slaan. De brokken ijs werden uit de sloot gehaald en bewonderd, want ingevroren grassprieten, kroos en verdorde rietstengels maken kleine schilderijtjes van de ijsschijven.

Toen iedereen verzameld was gingen we na een kleine kennisquiz over bomen op pad. De week ervoor hadden Marjan, Tineke en Suze in de regen een route bedacht die langs een aantal typische laagveen bomen (bomen die natte voeten verdragen) voerden. Tineke had foto’s van de knoppen gemaakt en op een A4tje geprint. En met behulp van de Knoppen zoekkaart achterop konden de kinderen met hun ouders de namen van de betreffende bomen achterhalen. Tijdens de wandeling speurden ze naar es, populier, els, (water) wilg, berk, eik en hazelaar. Bij de heemtuin stonden Erik en Stijn klaar met heerlijke warme chocolademelk, thee en speculaasjes. Daar ook de hazelaar in bloei bekeken en aan de ontluikende katjes van de waterwilg gevoeld.

De stoet vervolgde zijn tocht en weer terug op de parkeerplaats deden we tot slot nog een ander spel waarin de opgedane kennis getoetst werd. 

De fotoserie, gemaakt door Peter Groot, staat hier!