Slootjesdag 12 juni 2016

Door Michelle Terpstra

Het zou een regenachtige dag worden met kans op onweer. Desondanks waren er 28 kinderen en 14 volwassenen voor het zoeken naar waterbeestjes in het Goudse Hout. Gelukkig klaarde het al snel op en scheen de zon nog even.

De heemtuin was ook open, waar de mensen hiervoor of hierna heen konden gaan.

Met schepnetten en veel enthousiasme werden de waterbeestjes gevangen, in bakjes gedaan en bekeken. Met behulp van zoekkaarten werden de beestjes van naam voorzien. Er was gelukkig genoeg expertise met een loep aanwezig zodat de minder bekende soorten gedetermineerd konden worden.

Daarna werden de bakjes geleegd in de grotere bakken of het aquarium. Dat ging niet altijd goed; sommige waterbeestjes vielen elkaar aan! Die werden dan voor hun eigen veiligheid uit elkaar gehaald.

 

Dit is wat we gezien hebben:

2 geelrandwaterkevers, 2 schorpioenen, watervlooien, bootsmannetjes, poelslakken, posthoornslakken, 2 larven van de geelrandwaterkever, waarvan de een de ander aanviel en opat, larven van de steekmuggen, watermijten, 2 kevers, bloedzuigers, 2 kleine visjes die helaas al snel het leven lieten in het aquarium, schrijvertjes, schaatsenrijders  en nog meer.

 

Nadat iedereen uitgekeken was, zijn de bakken weer geleegd in de sloten, de spullen werden opgeruimd en ging iedereen naar huis.

Voor foto"s klik hier!