IVN Helden e.o.
(Zoog)dieren
Op
donderdag15nov201820:00

Lezing met film en wandeling over bevers in Peel en Maas.

Bevers en otters

Op donderdag 15 november is er bij IVN Helden een lezing over bevers. Deze lezing wordt gehouden door Willy de Koning. Ze vertoond dan ook de door haar gemaakte documentaire “Bevers in Nederland”. De zondag daarop, op 18 november, is er met Willy de Koning een wandeling door de Weerdbeemden in Kessel-Eik.

Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning bevers. Veel in Limburg maar ook in bijvoorbeeld de Biesbosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze een documentaire samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de bever. Met beelden van knagende bevers, stoeiende bevers, bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge bevertjes vanuit een burcht, knuffelpartijtjes tussen volwassen bevers en hun jongen, bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een bever die over land loopt.

Tijdens de lezing, gaat ze in op de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op z’n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Tijdens de lezing worden ook de otters benoemd.

De bevers doen het goed in Limburg, zo goed zelfs dat ze op sommige plaatsen voor overlast zorgen en er maatregelen moeten worden genomen om deze overlast te beperken. Ook de otter is terug van weggeweest, de eerste otters zijn in Limburg geconstateerd.

De lezingen avond is begint om 20:00 uur in het IVN gebouw, Kloosterstaart 12 te Helden. De wandeling start om 9:00 uur bij de Kapel aan de Maasstraat 62, te Kessel-Eik. Gezamenlijk vertrek vanuit Helden om 8:45 uur bij het IVN gebouw. Verdere informatie te verkrijgen bij zoogdierenwerkgroep@ivnhelden.nl.

Algemene informatie

donderdag 15 november 2018 - 20:00 tot zondag 18 november 2018 - 09:00
Contactpersoon: