Helden e.o.
Beleid & Organisatie
zondag20jun2021

3 nieuwe Natuurgidsen bij IVN Helden e.o.

GidsenVanaf zaterdag 19 juni zijn Maud Duysens, Jos Joosten en Walter Jansen gediplomeerd natuurgids. De Natuurgidsen Opleiding is verzorgd door de Regio Midden-Limburg. De samenwerkende IVN afdelingen (Roermond, Weert, Steilrand, Helden, Meijel en Baarlo-Maasbree) proberen regelmatig een Natuur Gidsen Opleiding te organiseren. De opleiding duurt anderhalf jaar en vraagt wekelijks de nodige uren van de cursisten in de vorm van theorie- en praktijklessen en  theorie- en praktijkopdrachten. De opleiding moest voldoen aan landelijke eisen. Vanuit de landelijke organisatie werd hier op toegezien.

In deze Corona tijd een hele uitdaging. Het kernteam, de leraren en zeker de cursisten hebben alles op alles gezet om de cursus door te laten gaan. Men heeft er veel andere manieren van werken door geleerd. Veel van die ontwikkelde werkwijzen hebben wij als afdeling gelijk omarmd en toegepast voor onze eigen activiteiten.

Het kernteam bestaande uit Sjoerd van der Schuit, Toos Kunnen, Rikie Verhagen en Martin van Bommel heeft zich enorm ingespannen om te voldoen aan alle studie- en Corona-eisen. Een topprestatie!

Maud en Jos werden begeleid door Gerard Dings en Toos Wilms. Beide mentoren volgden 35 jaar geleden samen dezelfde opleiding en hadden wel zin in een “herhaling” als mentor. Het mentorschap is hen zeer goed bevallen. 

Maud is lid sinds het volgen van de opleiding en heeft zich al helemaal bekwaamd in dassen, haar onderzoeksgebied de Heldense Bossen. Zij heeft haar amusante en mooie schrijftalent gebruikt  voor de verslaglegging van de stages en het onderzoeksgebied. Maud heeft al een jaar meegedaan als aspirant-bestuurslid van onze afdeling. IVN Helden hoopt nog goed gebruik te kunnen maken van Mauds kwaliteiten.

Jos, sinds 2008 al lid, was al fervent fotograaf en organiseerde al verschillende wandelingen en dagtochten voor ons, voordat hij aan de opleiding natuurgids begon. Hij heeft zijn fotografie kennis goed benut tijdens de cursus voor de verslaglegging van de stages, onderzoeksgebied en routebeschrijvingen. Jos specialiseerde zich verder in het organiseren van wandeltochten en -routes en op het gebied van Jongerenwerk. Jos sloot vanaf de laatste ledenvergadering al aan als aspirant bestuurslid.

Omdat Walter werd ingedeeld in een ander studiegroepje dan de andere cursisten kreeg hij geen mentor en stagebegeleiding vanuit Helden. Walter werd begeleid vanuit Weert en onderzocht een gebied in die buurt. Walter had voor aanvang van de cursus al veel kennis en ervaring van natuur vanuit zijn beroep als leraar aan Helicon in Eindhoven en als lid van ‘t Hökske. Walter beloofde een lezing te geven over zijn activiteiten met school in Nepal.