Geocaching IVN Helden Opdracht 1

1                  51.32084         6.00545     

https://www.ivn.nl/afdeling/ivn-helden-eo/geocaching-ivn-helden-opdracht-1

Doe-tip: op zoek naar stinzenplanten

We lopen nu heel wat ommetjes door de buurt, wanneer het rustig is. Of zitten vele uurtjes in de tuin of op het balkon. Grote kans dat je onbewust al een heleboel stinzenplanten hebt gezien. Wat is een stinzenplant eigen precies? En waar komt de naam vandaan?

Het voorjaar is begonnen  

Stinzenplant is een verzamelnaam voor verwilderde voorjaarsbloemen. Deze voorjaarsbloemen bloeien voordat de bomen bladeren krijgen. Wanneer je dus de stinzenplanten weer ziet bloeien weet je het: het voorjaar is begonnen. Wat een heerlijk gevoel is dat toch.

Stenen huis

De krokus, de narcis, de bostulp en de kievitsbloem, het zijn allemaal stinzenplanten. Maar waarom noemen we deze planten stinzenplanten? Stinzenplant komt van het woord stins, wat in het Fries stenen huis betekent. In de middeleeuwen zag je deze planten namelijk eigenlijk alleen maar bij stenen huizen en landgoederen. Bewoners van deze landgoederen waren vroeger zo welvarend dat ze het zich konden permitteren om mooie voorjaarsbloemen in rondom hun huis te planten. Later zijn deze bloemen verwilderd en ingeburgerd.

Bron: https://www.ivn.nl/groen-om-te-doen/nieuws/doe-tip-op-zoek-naar-stinzenplanten

 

Ook in jouw tuin of woonomgeving zijn er voorjaarsbloemen. In het kastje ligt een zoekkaart voorjaarsbloemen voor jou. Kijk eens of jij deze planten de komende tijd kunt vinden?

Stuur  foto’s van alle voorjaarsbloemen op de kaart die je gevonden hebt naar jongerenwerkgroep@ivnhelden.nl. De maker van de mooiste foto krijgt een leuke attentie.

Neem de kaart mee en ga naar de volgende geocach:

51.31789         6.01718   

PS: Wist je dat er een jeugdwerkgroep is bij IVN Helden e.o.  Deze werkgroep organiseert activiteiten voor basisschoolleerlingen en voor de eigen jeugdleden.

 

Is het kastje bijna leeg? Meld het even bij jongerenwerkgroep@ivnhelden.nl