IVN Helden e.o.
Natuur in de Buurt
Op
zondag24jan202109:00

4 Seizoenen Wandeling in de Groote Peel 2021 AFGELAST

Wandeling Nationaal Park De Groote Peel

4 seizoenenwandeling

We starten onze 4 seizoenenwandelingen in 2021 bij Belfort De Vossenberg in Meijel. Deze blikvanger is een 22 meter hoge uitkijktoren (met 105 trappen), die een magnifiek uitzicht biedt over Nationaal Park De Groote Peel. Via deze uitkijktoren wil men de historie van de Vossenberg meer tot leven brengen voor het publiek.
Hier en daar staan zgn. Peeltroeven. Dit zijn belangrijke en mooie plekjes van de Peel. Elke troef is speciaal en heeft een verhaal. Samen vertellen deze Peeltroeven het verhaal van de Peel.
Vanaf deze uitkijktoren maken we een wandeling van ongeveer 8 km. door het Peellandschap. Een weids natuurgebied met prachtige oer-Hollandse luchten. Hier voelt men zich één met de natuur dat hier nog veel weg heeft van een stiltegebied. Volgens de veldnamenkaart lopen we door of langs: het Steltloperven, Koe-uier, 8 ste Vaartje, aan het Elfde, Boekweitveld, Astense Moostscheiding, de Pijp, ’t Eeuwige Leven. Wat meteen opvalt tijdens de wandeling is de lage waterstand. Dit natuurgebied is een onderdeel van de Peel-Raamstelling die in 1939 werd aangelegd als verdedigingslinie i.v.m. de oorlogsdreigingen van Duitsland. Deze linie liep van Grave tot aan
de Belgische grens. Aan de rand van dit natuurgebied liggen 6 kazematten, die nog goed bewaard zijn gebleven. Deze kazematten behoren tot de militaire geschiedenis en zijn een Rijksmonument.
Dit gedeelte van De Groote Peel (vanaf de Vossenberg) is voor het publiek gesloten van 15 maart tot 15 juli (broedseizoen) en van 15 okt. tot 30 nov. (vogeltrekseizoen). Na regenval zijn de paden erg modderig. Goed schoeisel is geen overbodige luxe. Zoals gebruikelijk vertrekken we om 8:30 uur per auto vanaf het I.V.N. gebouw aan de Kloosterstraat te Helden naar de beginplek van de wandeling. Carpoolen is momenteel beperkt mogelijk. Met gebruik van een mondkapje. Natuurlijk kunt u ook direct naar het vertrekpunt van de wandeling rijden.
De wandeling start om 9:00 uur. 

Laat u verder informeren door onze landschapsgids tijdens de wandelingen.

De geplande data in 2021 zijn:

  • 24 januari, 
  • 14 maart
  • 18 juli
  • 10 oktober

Zoals gebruikelijk start elke wandeling om 8:30 uur bij het clubgebouw van IVN Helden e.o. of om 9:00 uur bij Belfort de Vossenberg.

Uiteraard met inachtneming van alle dan geldende coronavoorschriften.

Vriendelijke groet: Peter Mart en Jos.

 

Algemene informatie

zondag 24 januari 2021 - 09:00
AFGELAST! Winterwandeling, vertrek 8:30 vanuit IVN gebouw in Helden. Verzamelen bij de Belfort in Meijel.
Contactpersoon: