IVN Helden e.o.
Natuur in de Buurt
Op
zondag14mrt202109:00

4 Seizoenen Wandeling in de Groote Peel 2021

Wandeling Nationaal Park De Groote Peel

4 seizoenenwandeling
14 maart 2021

Jammer genoeg is de vorige geplande 4 seizoenenwandeling op 24 januari j.l. geannuleerd t.g.v. de coronamaatregelen. De nacht ervoor had het gesneeuwd. Dat zou de wandeling een extra winters karakter gegeven hebben. Maar……helaas.


De komende wandeling is bewust gepland op 14 maart a.s. Dit gedeelte van de Groote Peel waar onze wandeling plaats vindt, is gesloten van 15 maart tot 15 juli i.v.m. het broedseizoen.
We gaan wandelen in een stil paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars.
Water, heide, zandruggen genaamd Peelbanen (stille getuigen van een stuk Peelhistorie) , berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje.
Jammer genoeg zijn diverse vennen momenteel niet meer dan droge laagtes in het landschap. 
Het overgrote deel van dit veenmoeras werd door de turfstekers afgegraven en als “het goud van de Peel” verkocht. De sporen van deze noeste arbeid zijn nog op diverse plekken zichtbaar.
De terreingesteldheid kan door de diverse weersomstandigheden nogal eens veranderen. Na regenval zijn sommige paden minder goed begaanbaar. De kans op “blubberwandelen” is dan aanwezig. Waterdichte schoenen/laarzen met ruw profiel zijn dan geen overbodige luxe.
Desondanks blijft de wandeling de moeite waard en zorgt voor een andere, niet alledaagse, beleving.
Zeker in deze coronatijd draagt een wandeling in de natuur flink bij aan de gezondheid. Zowel lichamelijk als geestelijk. Geniet van de natuur. Dan blijf je deze ook genieten, respecteren en waarderen.


Zoals gebruikelijk vertrekken we om 8:30 uur per auto vanaf het I.V.N. gebouw aan de
Kloosterstraat te Helden.  We rijden dan naar de beginplek van de wandeling.
Carpoolen is momenteel beperkt mogelijk. Met gebruik van een mondkapje.
Natuurlijk kunt u ook direct naar het vertrekpunt van de wandeling rijden.
De wandeling start om 9:00 uur bij Belfort “De Vosenberg” in Meijel onder begeleiding van onze eigen gidsen Peter en Jos en Peelgids Ad Kersten uit Asten.

Vanwege de coronacrisis en de daarbij behorende veiligheidsmaatregelen is het niet zeker of de wandeling kan doorgaan. Raadpleeg hiervoor de site van het I.V.N. Helden en/of Faceboek.

Laat u verder informeren door onze landschapsgids tijdens de wandelingen.

Uiteraard met inachtneming van alle dan geldende coronavoorschriften.

Vriendelijke groet: Peter Mart en Jos.

 

Algemene informatie

zondag 14 maart 2021 - 09:00
De geplande data in 2021 zijn: 24 januari,  14 maart 18 juli 10 oktober Zoals gebruikelijk start elke wandeling om 8:30 uur bij het clubgebouw van IVN Helden e.o. of om 9:00 uur bij Belfort de Vossenberg.
Contactpersoon: