IVN Grootegast
Natuur in de Buurt
zondag28jan2018

Fotoverslag van de winter-wandeling Trimunt op 27-01

Trimunt in de winter

Een grote groep volwassenen en kinderen kwam opdagen voor de wandeling. Heel erg fijn, want we willen graag veel mensen bereiken om de mooie natuur in de buurt te laten zien.

TrimuntHier staan we rondom een door de midden gebroken dode eik (door de wind). Prachtig om te zien hoe dat er uit ziet en wat er allemaal gebeurt met het dode hout.Alles moet geinspecteerd worden!Hier is een plukplaats te zien van een sperwer of havik. Je kan zien dat de vogel is geplukt omdat de veren nog heel zijn. Een vos bijvoorbeeld, bijt ze af en dan zie je dat de veren stuk zijn onderaan de pen.Trimunt plukplaatsSpar - solo - hier zie je al kleine denneappeltjes.Spar soloBekertjesmos, leuk voor de elfjes.BekertjesmosJaarring van een den. Je ziet ook dat de ringen asymmetrisch zijn, dit heeft allerlei oorzaken, zoals de ruimte om de boom. De windkant, de zonkant enz.Jaarringen sparHier slingert de kamperfoelie zich om de stam. Het lijkt wel gevlochten.TrimuntZo mooi, dat mos op de boomstammen. Heel goed zichtbaar in de winter.Mos op boomSpreekt voor zich, een picknicktafel vraagt om spelen.Een korstmos.KorstmosJudasoor op vlier.JudasoorHet judasoor of echt judasoor (Auricularia auricula-judae, synoniem: Hirneola auricula-judae) is een zwam uit de familie Auriculariaceae. De soort neemt bij droog weer in omvang af en regenereert in vochtiger omstandigheden.   

De naam wordt wel verklaard uit een overlevering over de Bijbelse figuur Judas Iskariot die zich aan een vlier had opgehangen nadat hij Jezus verraden had. De vlier is de favoriete gastheer van het judasoor.

Ook lijkt het zwammetje op een oor. In het verhaal over de arrestatie van Jezus wordt verteld dat Petrus een Romeinse soldaat het oor afhakt om de arrestatie te voorkomen. Judas was degene die Jezus verraadde.

Onder gunstige (vochtige) omstandigheden is het 2-6 cm grote judasoor een satijnige donkerroze zwam, die zacht aanvoelt. Vaak treft men hem aan in de vorm van een geaderd, enigszins doorzichtig oor. Bij droogte krimpt hij in, wordt harder en donkerder (tot zwart) van kleur.

Judasoor komt gedurende het hele jaar voor in Nederland en België, zowel op het hout van levende als dode bomen. De zwam heeft een voorkeur voor de vlier. Vooral op oude of afgestorven stammen van de vlier komt de soort vaak voor. Het is een algemene en zich uitbreidende soort. De zwam gedijt het beste op schaduwrijke plaatsen met een hoge luchtvochtigheid.

Judasoor veroorzaakt witrot wanneer hij als parasiet op een levende gastheer leeft. Als de gastheer sterft wordt het judasoor een saprofyt. Dit soort schadelijke zwammen noemt men necrotrofe parasieten.

Judasoor is eetbaar en wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. De zwam kan ook worden gedroogd en dan worden gegeten.

Bron: Wikipedea: Judasoor

JudasorenHazelaar in bloei.BloeiendDe hazelaar (Corylus avellana) is een in West-Europa inheemse struik uit de berkenfamilie (Betulaceae). De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de kern eetbaar is. 

De hazelaar is een "naaktbloeier": de plant bloeit als deze nog geen bladeren heeft. De hazelaar is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. Aan de hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen apart. De mannelijke bloemen zitten in katjes en zijn al in de zomer aanwezig in de oksels van de bladeren. Ze gaan pas bloeien in januari. De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks in een klein knopje bij elkaar. Tijdens de bloei zijn alleen de rode stijlen met de stempels te zien. Bron: Wikipedia: HazelaarBloeiendLeidijkTerug naar de parkeerplaats. We hebben zin in iets warms. Het weer is koud en er staat een gure wind.WandelenKoffie met een koekje, dat gaat er lekker in.Koffie met koekjeNog even napraten met koffie en dan op naar huis. Het was een leuke en gezellige wandeling. Ook leerzaam door de uitleg van de gidsen.