IVN Eerbeek e.o.
Natuur in de Buurt
Op
zondag28aug202214:00

Huis te Eerbeek

Landgoed

In 1380 wordt het Huis te Eerbeek voor het eerst vermeld. Dit kasteel heeft gestaan op de plek waar het huidige landhuis staat. Dit kasteel is door de Heren van Bronckhorst en Borculo waarschijnlijk als jachtverblijf gebruikt.

Het landgoed Huis te Eerbeek ligt op een hoger gelegen oud bouwlandcomplex in dit beekdalgebied. Het vochtige gebied kent veel hooilanden en heiden. Oorspronkelijk stond er op dit landgoed daarom ook een korenmolen en een oliemolen. Het landgoed kenmerkt zich door een eenvoudige stijl, die in de huidige aanleg nog altijd zeer herkenbaar is. Alleen de tuin en directe grond rondom het huis zijn in de 19e eeuw landschappelijke veranderd. 

In het parkbos is een rechtlijnig lanenstelsel te zien Dit is te herkennen aan de rechte, bijna blokvormige bomenlanen. Het parkbos kent een afwisseling van zware bomen, loofbos, lanen, houtwallen en weilanden. Het bos bestaat uit een grote collectie majestueuze oude eiken en beuken. Dit geeft een indrukwekkend beeld en samen met de beek en de oliemolen is het plaatje compleet.

Deze wandeling lopen we samen met gidsen van de IVN afdeling Zutphen.

Voor meer informatie: Secretaris IVN Eerbeek

Algemene informatie

zondag 28 augustus 2022 - 14:00
Locatie: 
Restaurant Grand Cafe De Korenmolen.
Kanaalweg
6961 LW Eerbeek
Nederland
Google Maps image