Natuurverhalen en foto's

We zitten midden in de coronatijd.

Omdat we door COVID-19 voorlopig niet met een groep op pad kunnen, willen we samen iets van IVN Ede aan elkaar en de buitenwereld laten zien.

Leden van IVN Ede krijgen via deze pagina de gelegenheid hun 'natuurervaringen' in woord en beeld te vertellen.

Een 'natuurervaring' in woord betekent een kort verhaal over wat je bijvoorbeeld op een IVN-excursie hebt beleefd. Een foto eraan toevoegen is altijd mogelijk.

Een 'natuurervaring' in beeld kan uit foto's maar ook uit een filmpje bestaan.

IVN Ede heeft een Werkgroep Fotografie die voor dit project de aftrap doet. De beelden spreken voor zich.

Dick Klein Geltink - lid Werkgroep Fotografie van IVN Ede - 'Paddestoelen'foto Dick Klein Geltink

Henk Schuijt - lid Werkgroep Fotografie van IVN Ede - 'Roofvogels'foto Henk Schuijt Henk Schuijt: De zomervakantie hebben we doorgebracht bij kennissen in een boomgaard bij Middelaar. Ik heb daar vanuit een schuiltent kunnen volgen hoe torenvalken werden grootgebracht en vervolgens uitvlogen. Al met al heb ik wel een dag of 8 doorgebracht in mijn schuiltentje. Prachtig om te zien dat “vader torenvalk” op jacht gaat en moeder op enige afstand van het nest (kast) wacht op vader. Vader vangt wel 10 muizen per dag en draagt ze over aan moeder, die ze naar de jongen brengt. Moeder waakt ook over het nest omdat kauwen, eksters en andere rovers best wel een jong vogeltje lusten. Voordat de jongen uitvliegen oefenen ze door met hun vleugels te wapperen en dan eindelijk wagen ze de sprong en vliegen naar een dichtbij gelegen stuik of boom. Het landen gaat erg onbeholpen zoals op de foto te zien is. Moeder blijft nog een paar dagen muizen brengen naar de jongen, daarna moeten ze voor zichzelf zorgen.
Prachtig om dit te kunnen aanschouwen al moet je er wel wat voor over hebben.
Een van de laatste dagen in mijn tentje zag ik uit mijn ooghoeken iets bewegen op de grond. Het bleek een jong vosje. Met mijn veel te grote telelens kon ik alleen zijn kop vastleggen. Wederom een prachtige ervaring.
jong vosje

Joost van Meeteren - lid Werkgroep Fotografie van IVN Ede - 'Bloemen'foto Joost van Meeteren Joost van Meeteren: Voor deze pagina heb ik bloemen gekozen. In het voorjaar en zomer kun je op diverse locaties in deze omgeving bloei tegenkomen zoals in Arboretum Belmonte of De Boschhoeve in Wolfheze maar ook in de natuur of eigen tuin.
Daarnaast vind ik landschappen en paddestoelen mooie thema's om te fotograferen.
Paddestoelen van Joost van Meeteren

Paddenstoelen in de buurt

Frits Storm: Dicht bij huis was er deze herfst ook genoeg natuur te beleven.

Foto Frits Storm

Voor bijgaande paddenstoelen, ben ik geheel in overeenstemming met alle corona-adviezen nog geen kilometer van huis gegaan.

Alleen moest ik wel diep door de knieën voor het maken van de foto's.

Het valt niet altijd mee de kenmerken, die je nodig hebt om de naam van de paddenstoel te achterhalen, duidelijk op de foto te krijgen.

Bijvoorbeeld het druppeltje melk bij de leverkleurige melkzwam. Bij deze paddenstoel is ook de kleur van de hoed belangrijk. Dus daarom nog maar een tweede foto. Om de namen te vinden, heb ik de app Obsidentify, aangevuld met 'de grote paddenstoelengids' van Ewald Gerhardt gebruikt. Maar ondanks goede hulpmiddelen blijft het soms toch nog puzzelen. Onder informatie bij de foto's vind je de naam, de datum en de locatie. De locatie is, omdat mijn fototoestel geen GPS heeft een onnauwkeurige schatting van Google.

Zie hier mijn foto's op https://photos.app.goo.gl/urvnDaqzHXhHisEF8.

Wellnesscentrum voor zwijnen

Loes van Dijk: Dit is een, niet door corona gesloten, wellnesscentrum voor zwijnen. Ik heb de zwijnen helaas niet zien badderen, maar er waren genoeg sporen om aan te nemen dat het een wellnessplek voor de zwijnen is. Geen scrubzout of badborstel, maar bomen om na een modderbad de modder en de parasieten uit de vacht weg te schuren. Dit was op deze plek duidelijk te zien. Ik zag aan de onderkanten van de bomen opgedroogde modder. Ook veel pootafdrukken, zelfs de geur van zwijnen hing er nog. Ook duidelijke rondingen in het zwijnenbad van hun lijven.

Zo geeft het bos zijn geheimen prijs van de bewoners.

Foto Loes van Dijk

Malvawantsen

Sander Pruiksma: In november 2020 vond ik bij een wandeling door Ede-Zuid grote groepen wantsen op lindebomen langs de Zandlaan.

Het ging hierbij niet om de vuurwants waar ik naar op zoek was, maar een voor mij onbekende soort.

Eenmaal weer thuis gelijk via internet gezocht en gevonden: het zijn lindenspitskoppen, ook wel 'bekend' onder de naam malvawantsen. Deze soort is in 2016 voor het eerst in Zuid-Limburg gevonden.
Sinds 2018 is ook Noord-Brabant gekoloniseerd en nu hebben ze midden Nederland al bereikt.

Maar ja, als je ziet hoeveel jongen ze voortbrengen is het niet verwonderlijk dat ze zo snel zich weten uit te breiden.
Staan er lindebomen in uw buurt? Zoek ze maar eens op. Ze zijn juist in de wintertijd gemakkelijk te vinden.
O ja, vooralsnog zijn ze voor de bomen niet schadelijk.

Foto Sander PruiksmaFoto Sander Pruiksma

IVN'ers Rob en Ria van de Bor maakten dit leuke filmpje voor hun kleinkinderen.
Ze zijn een 'omaschool' begonnen en maken zo af en toe uitlegopdrachtjes over de natuur.
'Dit is er een van. Voor ons ook heel leerzaam.'

Henk Schuijt - lid Werkgroep Fotografie van IVN Ede - 'IJsvogel'Foto ijsvogel Henk Schuijt Henk Schuijt: Hoe bereidt een ijsvogel het diner?
Ik heb een dagje in een vogelhut gezeten en ijsvogels kunnen fotograferen.

Sander Pruiksma - 'Binnenveldse Hooilanden, 'work in progress'Sander Pruiksma - de blauwborstFoto 1 (foto 1 + 2-5 staan achter de link)

Sander Pruiksma: Sinds enige jaren is er langs de Grift/het Valleikanaal één en andere gaande: gewone graslanden worden omgevormd tot 'nieuwe natuur'. Het is vaak bij zo'n project afwachten wat het gaat worden, maar dit voorjaar is het duidelijk geworden dat het in dit geval niet voor niets is geweest.
De Binnenveldse Hooilanden, zoals het gebied nu wordt genoemd, werd bijzonder goed bezocht door duizenden (trek-)vogels waaronder meerdere zeer interessante soorten die al decennia niet, of niet in zulke aantallen, voorkwamen.

In de link zijn enkele foto's van hoogtepunten bijgevoegd.
Bijschrift foto 1: vanaf half maart was de zang van de blauwborst overal te horen. Om ze te zien te krijgen is meer geduld nodig.
Bijschrift foto 2: grote groepen eenden tot laat in het het seizoen: slobeend, pijlstaart, krakeend. wintertaling, zomertaling...
Bijschrift foto 3: grote groepen kemphanen, sommige mannen baltsend, spreekwoordelijk spektakel.
Bijschrift foto 4: een kluut in het Binnenveld is zeldzaam. Een kluut geflankeerd door twee steltkluten is...volkomen onverwacht!
Bijschrift foto 5: april was duidelijk maand van de ruiters: zwarte ruiter, groenpootruiter, witgat, oeverloper en werkelijk honderden bosruiters (foto). Als je maar lang genoeg bleef zitten liepen ze bijna over je voeten.

 

  1. Header-foto van Joost van Meeteren (2018)