Kinderactiviteiten van de Natuuronderzoekers in 2020

Een verslag van onze eerste kindernatuurexcursie van de zes in 2020, op 19 januari.

 

Op het IVN Ede programma stonden tot nu toe niet veel kinderactiviteiten. Wij, Anne Dijkzeul en Scilla Köhlinger willen daar verandering in brengen met zes IVN-activiteiten in 2020.

Het is juist heel belangrijk dat kinderen meer naar buiten gaan. Als kinderen van de natuur gaan houden is de kans groot dat dit ook zo blijft in hun volwassen leven.

Bijzondere bomen, insecten en dieren zullen ook in de toekomst de bescherming van mensen die van de natuur hebben leren houden goed kunnen gebruiken. Kinderen genieten wel op een andere manier als volwassenen van het buiten zijn. De meeste kinderen willen geen wandeling maken en verhalen horen over alles wat er te zien is. Ze willen geen kijknatuur, maar beleefnatuur. Anne en Scilla bieden de kinderen allerlei spelletjes en activiteiten in de bossen rond Ede aan vanuit natuur thema’s. Tijdens het spel of de activiteit worden bijzondere ontdekkingen gedaan waar de begeleiding van de activiteit veel over kan vertellen.
Wij hebben veel ervaring met het werken met kinderen in de natuur.

Op 19 januari hadden we dus de eerste activiteit van "De Natuuronderzoekers", primitief vuur maken!
De kinderen hebben geleerd dat vuur vroeger van levensbelang was. Alle materialen om vuur te maken moesten uit de natuur worden gehaald. Vuurstenen, tondel en tonderzwammen en natuurlijk brandhout (Ötzi de ijsmummie had stukjes tonderzwam bij zich toen hij stierf in het ijs) en natuurlijk brandhout.
Kun je deze materialen ook in onze bossen vinden? We hebben het allemaal verteld en laten zien aan de kinderen.

Primitief vuur maken - 19-01-2020

Ook hebben de kinderen geleerd wat ze moeten doen als ze zich verbranden of hun kleren vlam vatten.
Uiteraard hebben we ook uitgelegd dat ze niet zelf in het bos een fikkie mogen stoken maar alleen thuis in de tuin onder toezicht van ouders!

Aan het eind van de ochtend mochten de kinderen zelf proberen met firesteels een vuur te maken, dat is net iets makkelijker als met vuursteen omdat de vonkjes die eraf komen wat warmer zijn.
Toen de vuurtjes goed op gang kwamen hebben we lekker marshmallows geroosterd en broodjes gebakken.

Ben je ook geïnteresseerd en wil je meedoen met zo'n activiteit. De eerstvolgende is een vogelspeurtocht op zondag 22 maart a.s. Meer informatie hierover is te vinden in de activiteitenagenda op de website van IVN Ede.

Opgave en info is ook per mail mogelijk: denatuuronderzoekers.ivnede@gmail.com.