IVN Ede
IVN
Op
dinsdag08nov202219:30

Presentatie Arjen Heeres bij werkgroep natuurfotografie

De werkgroep natuurfotografie nodigt alle IVN-ers uit voor de presentatie door Arjen Heeres over “zijn reis in de natuurfotografie”.

Datum: dinsdag 8 november 2022
Aanvang: 20:00 uur, zaal open om 19:30 uur
Plaats: ”De Zanderij”, Nijverheidslaan 23-A Ede
Nadere informatie: Wim Müller, telefoon 0318-610970
Iedereen is van harte welkom!

Even voorstellen: ik ben Arjen Heeres.

Eind jaren negentig van de vorige eeuw begon ik, Arjen Heeres (1960), met het op dia's vastleggen van onderwerpen in de natuur die mij interesseerden. Aanvankelijk was dat pure registratie van planten en vooral dieren die ik tijdens wandelingen in de natuur of eigen tuin zag. Ik ben vooral in mijn directe omgeving, de Veluwe, actief maar kom ook graag in Scandinavië en bergachtige streken in Europa.

foto 1 Arjen Heeres

Maar dat registreren was niet uitdagend genoeg. Ik begon me te verdiepen in hoe ik mijn onderwerpen, vooral dieren, ook nog eens mooi in beeld kon krijgen. En zo begon mijn reis door de natuurfotografie waarbij fotografie-technische kennis, wetenschap van het gedrag van dieren en de effecten van je eigen doen en laten in de natuur een belangrijke rol spelen. Een, wat mij betreft, oneindige reis waar voortdurend ontwikkeling van mijzelf in zit.

Gaandeweg ondervond ik dat niet de fraaie foto's als einddoel de meeste voldoening opleverde, maar het is de weg ernaar toe. Het leren kennen van dat ene speciale dier, je eigen gedragingen daar op aanpassen, het inzetten van je creativiteit met betrekking tot de beelden die je wilt maken, het volharden in het doen slagen en het respectvol omgaan met de natuur. De mooie plaatjes zijn het richtpunt die vragen om structuur en een specifieke aanpak.

foto 2 Arjen Heeres

Als het 'perfecte plaatje' (dat eigenlijk niet bestaat) is gemaakt komt er al snel weer inspiratie voor nieuwe doelen. De volgende belevenis tijdens mijn reis in de natuurfotografie komt er dan al weer aan. En ik hoop dat dit zo door gaat en nooit eindigt!

Tijdens mijn presentatie wil ik jullie meenemen op mijn reis. En zal ik proberen om de voldoening die ik daaruit haal, maar vooral ook het respect voor de natuur die voor ons allen onschatbaar waardevol is, op jullie over te brengen. In de presentatie spelen vooral edelherten, vossen, steenmarters en boommarters een belangrijke rol.

Algemene informatie

dinsdag 8 november 2022 - 19:30 tot 22:00
Locatie: 
Nijverheidslaan 23-A
Ede
Nederland
Google Maps image