IVN Ede
Bomen & Struiken
Op
zaterdag29feb202014:00

Naar de knoppen

met het IVN in het Edese Bos

Winterkenmerken van bomen en struiken.

Onder deze titel, met als ondertitel “met het IVN naar de knoppen”, organiseert de IVN-afdeling Ede op zaterdag 29 februari a.s. een excursie in het Edese Bos.

Juist in deze periode van het jaar tonen bomen en struiken kenmerken die in andere jaargetijden niet of zeer moeilijk zijn waar te nemen. Men zal niet direct geloven dat veel bomen en struiken aan een takje, met maar een paar knoppen, al op naam zijn te brengen. En dan gaat het niet alleen om de vorm, grootte en plaatsing van de knoppen maar er is nog zo veel meer aan zo’n takje te zien. Wat dacht u van de knopvorm, de plaatsing van de knoppen, haren, lenticellen, schorskleur en doorns. Geen roos zonder doornen weet u wel? Of heeft een roos misschien helemaal geen doorns maar stekels, en wat is dan wel het verschil tussen die twee? Hoe zie je het verschil tussen een zachte en een ruwe berk of is dat te voelen en wat is het verschil tussen een zomereik en een wintereik? U wist niet dat er meer soorten berken en eiken waren? Wist u dat er verschillen tussen boomsoorten zijn te ruiken maar ook de schors van de stammen is heel specifiek om bomen aan te herkennen. Kortom het wordt een wandeling voor alle zintuigen.

Om je in de gelegenheid te stellen je vragen te beantwoorden en je met dit alles kennis te laten maken gaat de IVN-gids graag met jou op pad.

Warme kleding en goed schoeisel is aan te bevelen, je weet maar nooit, want het kan vriezen of het kan dooien! Een vergrootglas of loep is nuttig.

Start van de wandeling is om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats aan het begin van de Koeweg in het Edese bos. Coördinaten: N 52 3 18, E 5 40 50.5.

De wandeling duurt ongeveer 1½ uur met de mogelijkheid tot uitloop tot 2 uur, afhankelijk van vragen en het weer.

Opgave van tevoren is niet nodig.

Deelname: als vanouds geheel gratis.

De gids is Dick Klein Geltink.

Voor informatie tel. 0318-632673 ('s avonds).

Algemene informatie

zaterdag 29 februari 2020 - 14:00
Locatie: 
Parkeerplaats N304
Koeweg
Ede
Nederland
Google Maps image