IVN Ede
(Zoog)dieren
Op
zaterdag24feb201813:00

Eekhoornnesten tellen

Telt u mee?

Graag nodigen wij als IVN werkgroep Otterlo u uit om op zaterdag 24 februari met ons mee te tellen.

Elk jaar tellen we in februari of maart de eekhoorn nesten in een klein maar druk bezocht recreatie gebied in Otterlo zelf voor de gemeente Ede.en diverse natuurorganisaties zoals de IVN en Ravon. U zult wel denken… eekhoorn nest?? Jazeker eekhoorns hebben zelf meerdere nesten. Ze hebben 1 hoofdnest en vaak 5 a 6 reserve (o.a. slaap en kraam) nesten. Deze nesten bevinden zich hoog in de boom, vaak dicht tegen de stam inde vork van een vertakking. of in de kroon. Het is ongeveer zo groot als een voetbal (zo’n 30-50cm) en bol. Als het in “gebruik “ is als (kraam) nest dan zie je vaak plukjes mos of ander nestmateriaal uitsteken. Reden dat we in februari of maart de aantallen nesten tellen is dat de onder begroeiing (struiken/planten onder de bomen)nog niet zo dicht is en de nesten dus goed zichtbaar.

Eekhoorns komen voor in loofbos, naaldbos of gemengd bos maar ook in tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos. Mits er voldoende voedsel beschikbaar is komen ze ook in bebouwd gebied. Hun voorkeur gaat uit naar ouder bos(naaldbomen ouder dan 20 jaar en loofbomen ouder dan 40-80 jaar) omdat daar meer voedsel en nestgelegenheid is. Die kleine rode vlugge klimmer houdt geen echte winterslaap en leeft alleen. Eekhoorns zijn vooral in de vroege ochtend en namiddag actief. Voedsel zoeken ze in bomen en op de grond. Met name in de herfst eten ze extra veel om een vetreserve aan te leggen en leggen ze voedselvoorraden aan om de wintermaanden door te komen. Eekhoorns verstoppen voedsel in de grond maar ook in boomholtes of de oksel van een boomstam. De plek waar ze hun voedsel hebben verstopt (slechts enkele noten bij elkaar) kunnen ze dankzij hun reukvermogen weer opsporen. Doordat de eekhoorns niet alle voedsel terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos. Eek hoorns “stelen” geen eten van soortgenoten. Ze kunnen goed klimmen en springen en bewegen zeer behendig tussen de bomen en takken. De staart dient daarbij als evenwichtsorgaan De eekhoorn daalt altijd met de kop naar beneden af van een boomstam. Eekhoorns kunnen ook prima zwemmen.

In december tot februari is de paartijd en in juni nog een keer. Er worden na 6 weken 2 tot 6 jongen geboren in het kraamnest die kaal en blind zijn. Na 4 weken gaan de oogjes open en krijgen ze langzaam aan meer haar. 10 weken lang drinken ze melk bij de moeder en na 3 maanden zijn ze zelfstandig en jaagt de moeder hun weg. De vos, roofvogels en boommarter zijn de vijanden van de eekhoorn. Een eekhoorn eet voornamelijk eikels, dennenappels en noten, maar ook paddenstoelen en rupsen en af en toe een jong vogeltje. Als er bijna geen eten is te vinden eet hij ook boomschors en bladeren.

We verzamelen om 13.00 uur bij de Roek, Karweg 2 in Otterlo waar we na een korte inleiding gaan tellen. Na afloop is er koffie of thee drinken in de Roek en krijgt u een herinnering. Neem u verrekijker mee en trek warme kleding aan!

Noteer dus de datum in u agenda Zaterdag 24 februari om 13.00 uur! Graag tot dan.

Namens de IVN werkgroep Otterlo, Ellen Roest

ellenroest@ziggo.nl of 06-22057784 na 18.00 uur.

Algemene informatie

zaterdag 24 februari 2018 - 13:00
We verzamelen om 13.00 uur bij de Roek, Karweg 2 in Otterlo waar we na een korte inleiding gaan tellen. Na afloop is er koffie of thee drinken in de Roek en krijgt u een herinnering. Neem u verrekijker mee en trek warme kleding aan! Noteer dus de datum in u agenda Zaterdag 24 februari om 13.00 uur! Graag tot dan. Namens de IVN werkgroep Otterlo, Ellen Roest ellenroest@ziggo.nl of 06-22057784 na 18.00 uur.
Locatie: 
De Roek
Karweg 2
Otterlo
Nederland
Google Maps image