IVN de Waerdman
Overig
Op
donderdag03okt201920:00

Natuurfilmavond met Cor Speek 03-10-2019

2 films en bijbehorend verhaal over de Groote Peel en over de kraanvogels die daar jaarlijks komen

Filmmaker Cor Speek uit Geldrop houdt  zich al jaren bezig met het maken en vertonen van prachtige natuurfilms. Speek is sinds zijn jeugd gefascineerd door de natuur en dat is te zien aan de diversiteit van zijn filmmateriaal. De films die hij maakt hebben vaak een educatief karakter.

Landschap De PeelHet waren de kraanvogels die Cor naar de Peel lokten. In 1997 zag hij  ze voor het eerst. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker.

Kraanvogels

Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep waren een openbaring. Sindsdien bezoekt Cor Speek de Peel meerdere malen per jaar om er te filmen. En uiteraard komen er dan niet alleen kraanvogels in beeld. Nationaal Park De Groote Peel is  een aaneengesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Deze bijzondere natuur kent een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In de film ziet u behalve veel voorkomende planten, ook specifieke hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Daarnaast bijzondere broedvogels zoals de geoorde fuut, de nachtzwaluw en de roerdomp. Ook zeldzame vlinders en libellen komen voorbij.

Vlinder Peel

Voor de pauze zien we een film ( 46 minuten ), over het kleinste nationale park van Nederland: De Groote Peel (1300 hectare). De film  is volledig ondersteund met live geluiden en tekst. Zelfs ‘Peelkenners’ zullen verbaasd zijn over de gevarieerdheid aan planten en dieren. Na de pauze komen vooral de kraanvogels in beeld. Cor laat beelden zien van bekende rustplaatsen tijdens de vogeltrek in Europa. Van Rügen, Diepholz, de Strabrechtse heide en de Pelen tot Extremadura in Spanje waar ze overwinteren of doortrekken naar Afrika. Op al deze plaatsen heeft hij opnames gemaakt. De film is bewerkt met beeldmateriaal uit verschillende jaren en toont beelden uit de vier seizoenen. Ieder jaar worden er nieuwe filmbeelden aan de film toegevoegd. Enkele onvervangbare beelden worden opnieuw gebruikt.

Algemene informatie

donderdag 5 september 2019 - 19:18