IVN de Maasdorpen
Natuur in de Buurt
Op
zondag10jul202209:30

Zomerse wandeling, langs de oevers van de Maas

Zomer en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral tijdens warme dagen is het heerlijk vertoeven aan de waterkant.

Op zondagmorgen maken we een langere wandeling van ongeveer 3,5 uur langs de Maas.

De Maas wordt vaak de levensader van Limburg genoemd. Vroeger was dat ook zeker het geval. Onze verre voorouders waren nog jagers en verzamelaars, die rondtrokken op zoek naar voedsel.

Langs de oevers van de rivier, en in de omringende bossen, was dat voldoende aanwezig. Later ging men zich vestigen en ontstonden kleine nederzettingen. Men ging ook gewassen verbouwen. De vruchtbare grond van het Maasdal was daar heel geschikt voor.

De nederzettingen werden gebouwd op de hogere zandruggen, in het stroomgebied. De rivier was van levensbelang voor de eerste bewoners van onze regio.

Nu heeft de Maas vooral een functie als transportweg, maar vormt samen met de aangrenzende natuurgebieden ook een erg aantrekkelijk recreatiegebied. Dat komt ook door het bijzondere terrassenlandschap dat door de Maas gevormd is.

Tijdens de wandeling zien we ook hoe de Maas ooit als een vlechtende rivier door het landschap stroomde. Doordat de Maas regelmatig buiten haar oevers treedt is het winterbed van de rivier een goede voedingsbodem voor allerlei planten, waarvan de zaden via het water meegebracht worden uit stroomopwaarts gelegen gebieden.

Tijdens deze wandeling lopen we over beide overs van de Maas, die we twee keer met een veerpont (2 x 50 cent p.p.) oversteken. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het op sommige delen van de route drassig zijn.

Praktisch

Start: 9:30 - vanaf de waterpomp op de Markt in Lottum.
Schoenen: Draag stevige waterdichte schoenen.
Veergeld: 2x € 0,50 per persoon - gepast is het makkelijkst.
Duur: wandeling van 3,5 uur.
Informatie: bel met Frans Janssen  +31 (0)6 486 36 612
of Wim Philipsen  +31 (0)6 380 79 809

Algemene informatie

zondag 10 juli 2022 - 09:30 tot 13:00
Locatie: 
Bij de waterpomp op de Markt in Lottum
Markt 5
5973NR Lottum
Nederland
Google Maps image