IVN de Maasdorpen
Bloemen & Planten
Op
donderdag19mei202209:00

Wandeling Ooijpolder

PlantenWerkGroep

Op donderdag 19 mei maakt de plantenwerkgroep een wandeling in de Ooijpolder.

 

Ten oosten van Nijmegen, aan een binnenbocht van de rivier de Waal ligt de Ooijpolder. Onderdeel van de Gelderse poort. Een gebied dat eeuwenlang geteisterd werd door overstromingen. Bij iedere overstroming liet het water een vruchtbaar laagje slib achter wat geleid heeft tot een dikke kleilaag.
Het waren de Romeinen die ontdekten dat deze rivierklei uitstekend geschikt was voor het bakken van keramiek. Later kwamen er steenfabrieken, maar de lege kale polder die elk jaar onder water stond bracht geen voorspoed. Het leven van de arbeiders was zwaar. Het karige loon werd veelal uitgegeven in kroegen zoals de Oortjeshekken.
Zevenhonderd jaar lang heeft de mens geprobeerd te overleven in de Ooijpolder. Inmiddels is het zware en zure verleden teruggegeven aan de natuur. Het rivierenlandschap met zijn kleigaten, graslanden en meertjes vormt nu het “paradijs van de Ooij”.
De plantenwandeling van ca. 3,5 km voert langs de Bisonbaai. Een zandafgraving uit de jaren vijftig en genoemd naar de baggermachine “De Bison”. We gaan kijken welke planten zich hier thuis voelen.

De IVN-plantenwerkgroep houdt zich bezig met het inventariseren van planten in hun natuurlijke omgeving. Lijkt het je leuk om je samen met anderen ook te verdiepen in de Nederlandse flora en plantengemeenschappen dan ben je van harte welkom.

Graag wel van tevoren aanmelden bij de contactpersoon.        

Tijd: 09:00 uur vanaf P-plaats hoek Venrayseweg-Kasteellaan Horst
Navigatieadres:     Restaurant Oortjeshekken, Erlecomsedam 4, 6576 JW OoijDuur:                       ca. 4 a 5 uur

Algemene informatie

donderdag 19 mei 2022 - 09:00 tot 15:00
Locatie: 
Carpoolen
P-plaats hoek Venrayseweg-Kasteellaan
Horst aan de Maas
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image