IVN de Maasdorpen
Bloemen & Planten
Op
donderdag05mei202213:00

Wandeling in de natuur

rondom ’t Genneperhuis

Op donderdag 5 mei maakt de plantenwerkgroep een wandeling in de natuur rondom het Genneperhuis.

Het Genneperhuis is de ruïne van een burcht in de buurt van het stadje Gennep. Een versterkte vesting gebouwd in de Romeinse tijd, strategisch gelegen bij de monding van de Niers in de Maas. Een plek tussen de twee rivieren en aan een doorwaadbare plaats in de Niers waar wegen zich zuid-noord en oost-west kruisten.

Op een uitzichtpunt heb je zicht op de uiterwaarden met de Maasheggen. Je ziet de monding van de Niers en in de verte de beboste stuwwal van het Reichswald. Delen van de voormalige kroonwerken en verhogingen in het landschap zijn begroeid met slee- en meidoorn. Het vormt in dit jaargetijde, behalve een doornig, ook een bloemen- en vruchtenrijk struweel.

Rondom het complex bevinden zich zogenaamde stroomdalgraslanden. Een landschap dat door de eeuwen heen onderhevig was aan een seizoensgebonden cyclus van piekafvoer van rivierwater in winter en voorjaar en anderzijds droge periodes in de zomer met lage rivierwaterstanden. Een habitat die zich in het bijzonder kenmerkt door een rijke begroeiing van verschillende vegetatietypes.

De IVN-plantenwerkgroep houdt zich bezig met het inventariseren van planten in hun natuurlijke omgeving. Lijkt het je leuk om je samen met anderen ook te verdiepen in de Nederlandse flora en plantengemeenschappen dan ben je van harte welkom.

Meld je s.v.p. van tevoren aan bij de contactpersoon.

Algemene informatie

donderdag 5 mei 2022 - 13:00 tot 15:30
Verzamelen en vertrek om 13:00 Parkeerplaats hoek Venrayseweg-Kasteellaan Horst
Contactpersoon: