IVN de Maasdorpen
Natuur in de Buurt
Op
zondag19jun202210:00

Vroege zomer jong leven

Wandeling met gids in de Elsbeemd

Verzamelen

We verzamelen bij de parkeerplaats aan het weggetje. De laatste weg rechts voor de A67, vanaf de Sevenumse kant bekeken. (Zandweg schuin tegenover de Maasbreeseweg 117, Sevenum). 

Wandelschoenen

Het gebied is helaas niet rolstoelvriendelijk en wandelschoenen zijn aan te bevelen.

Het gebied

Wat je kunt zien is een gebied dat 65 ha groot is, het vormt een onderdeel van het project Molenbeekdal van Staatsbosbeheer. Door het gebied stromen twee beken. Vanuit het westen komt de Groote Molenbeek die een
aantal jaren geleden weer meanderend en ondieper, maar breder is gemaakt. Vanuit het zuiden komt de Elsbeek die in de Grote Molenbeek uitmondt.

In dit natte beekdal gebied gaan wij aan de wandel, laarzen zijn niet nodig omdat wij op de paden blijven. In 2021 hadden er 59 vogelsoorten hun broedgebied, de Winterkoning tot Nachtegaal kan men hier aantreffen. Het aantal Nachtegalen is helaas afgenomen. (Bron: Jaarverslag 2021
VWG ’t Hökske)
.

Veel vogelzang zullen wij natuurlijk niet horen omdat de vogels midden in hun broedseizoen zitten en allang een partner gevonden hebben.
Dus uitsloven door mooi te zingen zit er niet in.
Verder komen er veel planten voor die zich in een natte omgeving goed thuis voelen, zoals Zwarte Els, Pluimzegge, Waterviolier en Holpijp. Verschillende weilanden zijn afgegraven waardoor er een plasdrasomgeving is ontstaan met daarin een tiental poelen.

Al met al een mooi gebied om eens van dichtbij te bekijken.
Wij hopen jou te ontmoeten op 19 juni om 10.00 uur.

Algemene informatie

zondag 19 juni 2022 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Zandweg schuin tegenover de Maasbreeseweg 117
Maasbreeseweg 117
5975PE sevenum
Nederland
Google Maps image