IVN de Maasdorpen
Insecten
Op
zondag28aug202210:00

Excursie - Late zomer, late vlinders

in de Zuringspeel

Auteur: Piet Segeren

De eerste vlinders vroeg in het voorjaar zijn exemplaren die als volwassen vlinder overwinterd hebben. Na een vliegperiode in de zomer of herfst gaan ze in rust om bij de eerste warmte opnieuw tevoorschijn te komen. Wat later in de lente komen ook soorten tevoorschijn die als pop overwinterden.

Doorgaans zijn er in ons land maar relatief weinig vlinders in de vroege lente. Bij soorten met meerdere generaties bouwen de populaties zich op in de loop van het jaar: vanaf enkele overwinteraars wordt elke volgende generatie talrijker dan de vorige. In de (na)zomer ligt het totaal aantal vlinders bij ons 2-10x hoger dan in de lente. Het vlinderseizoen start in de lente normaal heel bescheiden.

Als gevolg van het zachte voorjaar was de piek voor de meeste soorten vlinders dit jaar enkele weken vroeger dan andere jaren. De lengte van het vliegseizoen van onze vlinders is bij een warm voorjaar een beetje langer dan in andere jaren.

Het aanhoudende warme weer leidt er ook toe dat sommige soorten zich aan een extra generatie nakomelingen wagen. De Kleine ijsvogelvlinder heeft doorgaans één generatie per jaar, maar dit jaar kunnen we een tweede generatie verwachten.

Van soorten als Boswitje, Landkaartje en Argusvlinder, die in normale jaren reeds 2 generaties hebben, is er soms zelfs een derde generatie mogelijk. Of dat voor de vlinders een goede zaak is of niet, zal nog blijken. 

De Zuringspeel was oorspronkelijk een vennengebied. Op de voormalige stortplaats Zuringspeel is tegenwoordig een uitzichtpunt. Het uitzichtpunt is het hoogst toegankelijke punt van noordelijk Limburg en biedt een weids panorama over de omgeving. 

Praktisch

Startlocatie Parkeerterrein Golfhorst, Raamweg, America.

Algemene informatie

zondag 28 augustus 2022 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Parkeerterrein Golfhorst
Raamweg 8
5966 RM America
Nederland
Google Maps image