IVN de Maasdorpen
Natuur in de Buurt
Op
zondag15mei202210:00

Dagwandeling Swalm

langs de bovenloop van de Schwalm

In aansluiting op de lezing over de Swalm door Olaf Op den Kamp op 10 maart 2020, maken we onder zijn deskundige begeleiding een dagwandeling langs het riviertje in Duitsland.

Tijdens deze wandeling maken we kennis met de bovenloop van de Swalm. De Swalm is een typische zandrivier die wordt begeleid door fraaie elzenbroekbossen die begroeid zijn met Zwarte els, Bittere veldkers en Gele lis. Langs de Swalm liggen veel watermolens. Hier werd vroeger olie geslagen, afkomstig van het lijnzaad uit de uitgestrekte vlasvelden in de omgeving. De meeste molens zijn inmiddels verbouwd tot horecagelegenheden, maar een aantal heeft zijn waterrad behouden.

We beginnen bij de Schrofmühle met een rondleiding van ongeveer 1 uur (€3,- per persoon). Hier wordt gedemonstreerd hoe olie wordt geslagen en graan wordt gemalen.
Vandaar wandelen we door prachtige elzenbroekbossen, waar we op zoek gaan naar de voorjaarsflora met Pinksterbloemen, Gewone dotterbloemen en Goudveil. Ook gaat de tocht door de beukenbossen met bijzondere knotbeuken. Hier bloeien Speenkruid, Bosviooltjes en Witte klaverzuring.


We passeren het gehuchtje Schwaam, met zijn mooie rietgedekte bakstenen- en vakwerkboerderijen. Hier lassen we rond het middaguur een pauze in voor koffie, vlaai en soep; wel  op eigen rekening. Daarna volgen we de steeds breder wordende Schwalm langs Lüttelforst. In dit traject lopen we vlak langs het water en kijken we uit naar sporen van de Bever en naar de IJsvogel. Langs de Radermühle lopen we naar de Brempter Mühle waar wandeling eindigt.

Het is een grotendeels vlakke wandeling van 9 km over goede wegen en paden. Aan het eindpunt halen chauffeurs de auto’s weer op van het beginpunt van de wandeling.
 

Carpooling

Voor deelnemers die samen willen rijden: vertrek om 9:00 uur vanaf de parkeerplaats Venrayseweg-Kasteellaan, Horst

Algemene informatie

zondag 15 mei 2022 - 10:00 tot 16:00
Locatie: 
Schrofmühle
Schrofmühle 2
41844 Wegberg
Duitsland
Extra Informatie: 

Carpooling voor deelnemers die samen willen rijden:
vertrek om 9:00 uur vanaf de parkeerplaats Venrayseweg-Kastellaan, Horst

Contactpersoon: 
Google Maps image