Stenenspeeltuin in Heeswijkse Kampen

Wipkippen, een schommel en een glijbaantje, veel meer zie je tegenwoordig niet als er voor kinderen een speelplek wordt aangelegd . Christine en Miep van IVN Cuijk worden daar niet blij van, en zij stapten dan ook begin 2016 naar de gemeente. Zij hadden namelijk een prachtig stukje natuur gezien vlak aan de Heeswijkse plas, en vroegen zich af of  daar nu niet een natuurspeelplek voor kinderen gerealiseerd kon worden.  Helaas, op die plek ging dat niet lukken, maar van het een kwam het ander……

Er volgden gesprekken met John, hoofd plantsoenendienst van de gemeente, en met Jeroen, verantwoordelijk voor de aanleg van speelterreinen. Christine maakte een prachtige sfeertekening van de speelplek die haar voor ogen stond, een natuurspeelplek  met bomen, grote stenen en stromend water en zie……er werd een plek gevonden waar deze speelplek  wel gerealiseerd kon worden.  Toen het IVN-bestuur aan de leden vroeg of er een  project bedacht kon worden  waardoor IVN  aanspraak kon maken op de Rabo-clubgelden, kwam Miep in beeld. Miep bedacht  het stenenproject en gaf toen als mogelijkheid aan te sluiten bij dit  natuurspeelproject van de gemeente……het stenenproject kon van start gaan.

Vanaf oktober 2018 is de gemeente volop bezig  met de grondwerkzaamheden. Op de gemeentewerf  liggen al veel enorme stenen klaar om op de speelplek neergelegd te worden. Miep en Christine  verzamelen intussen zelf kleinere Maas – en Rijnstenen, en brengen ze op naam met behulp van de gepensioneerde aardwetenschapper Hans de Jong.

De stenenspeeltuin wordt aangekleed met bankjes en een informatiebord, waarop je kunt zien hoe de Maas-en Rijnstenen hier terecht zijn gekomen. Ook komt er een zoekkaart waarmee de kinderen de stenen zelf op naam kunnen brengen en wordt de speeltuin opgenomen in een nieuwe route van de ROUTE-app van IVN.

De speeltuin wordt geopend op 8 april om 15.00 uur. 

Stenenprojectstenenspeeltuin Nielt Cuijk