Nacht-van-de-Nachtwandeling 2019

Wandelen in het donker door de Gasselse bossen

Op zaterdag 26 oktober wandelden onze gidsen Jan en Willemien met 35 deelnemers in het donker door de Gasselse bossen en langs de  Maas.  De wandeling begint 's avonds  om 19.00 uur bij de Gasselse Molen in Gassel en duurt tot 21.00 uur. Het is een spannende wandeling waarbij alle zintuigen op scherp staan. In het donker luisteren we scherper, ruiken we beter, proberen je ogen zoveel mogelijk te zien.  Natuurlijk laten we de zaklantaarn thuis.

Nacht van de Nacht 2019Na een korte introductie op het thema: Lichtvervuiling tijdens de nacht, wandelen de gidsen richting de Maas.  Om daar te ervaren hoeveel licht er overal te zien is, van verlichte dorpen, geisoleerd liggende huizen en monumenten, schepen met felle lichten, een boer die nog aan het werk is op een sterk verlichte traktor tot vliegtuigen met knipperende lampjes en een enkele ster. 

Ook het geluid dat je dat hier te kunt horen valt - men name - de auto's op de provinciale weg en het ruisen van de bakenbomen, is opvallend. 

Nacht van de Nacht 2019

De deelnemers staan regelmatig even stil (letterlijk) om te ervaren wat ze voelen, ruiken en horen, nu ze minder meer kunnen zien. Voor velen is dat een verrassende ervaring. Het valt iedereen op hoeveel lampen er overal branden en wat dat doet met de omgeving. Jan en Willemien geven - met voorbeelden - aan wat dat voor effect heeft op planten en dieren.

Nacht van de Nacht 2019Daarna lopen we nog een stuk door de Gasselse bossen. Ook hier luisteren we naar de geluiden en kijken we om ons heen: het is hier beduidend stiller en donkerder dan langs de Maas. We horen en zien helaas geen dieren tijdens onze tocht.

15e keer

Ons land is ’s nachts  een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederlandse nacht maar liefst 125 keer lichter. Tijdens de jaarlijkse Nacht-van-de-Nacht, als de klok weer teruggaat naar de wintertijd, wordt er in heel Nederland aandacht gevraagd voor deze  lichtvervuiling. 
Dit jaar organiseren de Provinciale Natuur- en Milieufederaties voor de 15e keer  de Nacht-van-de-Nacht. Met deze campagne wordt in heel Nederland aandacht gevraagd voor het klimaat en energiebesparing op licht, met als doel de hoeveelheid lichtvervuiling in Nederland te verminderen.
Die kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van dieren en planten.

Meer informatie over de Nacht van de Nacht op de website: https://www.nachtvandenacht.nl