Kleur om te overleven

Nieuwe scholententoonstelling

"Kleur om te overleven", zo heet de tentoonstelling voor basisscholen die we dit schooljaar gebruiken. Deze leerzame en kleurrijke tentoonstelling laat basisschoolleerlingen van alles beleven rondom dit thema.

Kleur om te overleven hoek 5We starten met een basisvraag: waarom zien we eigenlijk kleuren  en is wit wel een kleur? En hoe zit het met de regenboog? Zien alle dieren en mensen dezelfde kleuren?

Met het stekelbaarsje in de hoofdrol zoemen we vervolgens in op de vraag, welke rol kleur speelt bij  de dierenliefde en de voortplanting. Ook kijken we naar de manier waarop sommige dieren door hun kleuren  vijanden laten schrikken: pas op, ik ben gevaarlijk of heel vies of zelfs gifitig! Andere dieren gebruiken weer een andere tactiek:  ze maken zichtzelf onzichtbaar door zich te camoufleren, ze lijken dan precies op een steen of een tak.

Het laatste onderdeel waar kinderen naar gaan kijken is de manier waarop insecten gelokt worden door de kleur van de bloemen en de honingmerken, zodat insecten echt nectar gaan snoepen en stuifmeel gaan verspreiden.

Alle opdrachten/ informatie en spellen zijn weer geschikt gemaakt voor 3 niveaus: groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8. Zo leren en ontdekken kinderen van alles over kleur in de natuur op hun eigen manier.

De IVN afdeling Valkenswaard/Waalre heeft weer een prachtige tentoonstelling gemaakt, waar we dankbaar gebruik van gaan maken.

Lijkt het je leuk om basisschoolleerlingen iets te leren over de natuur? Kom dan eens een keer kijken, om te zien of de rol van vrijwilliger je ligt.
Op de woensdag en de donderdagmorgen zijn we meestal in ons lokaal in de Jan de Quaychool in Beers. Neem van tevoren wel even contact op met onze coordinator via scholenwerkgroep@ivn-cuijk.nl.  Dan weet je zeker dat we er zijn en  kom je niet voor niets.