IJsvogeltje

Het ijsvogeltje op de foto zit wel erg stil voor de lens: braaf beessie.... 
Helaas, dit ijsvogeltje had weinig  geluk. Het is niet omgekomen door de kou maar is bij een IVN-lid tegen het raam gevlogen en heeft dit jammer genoeg niet overleefd. Dit ijsvogeltje is opgezet en is nu te bewonderen in het gebouw van IVN De Groene Overlaat.

dood ijsvogeltje
De IJsvogel is niet groter dan een Spreeuw maar wel veel kleurrijker.
Het aantal IJsvogels dat in Nederland voorkomt kan van jaar tot jaar sterk verschillen en is onder andere afhankelijk van de temperatuur in de winter, de IJsvogel is namelijk niet bestand tegen langere vorstrijke periodes. Het is een viseter en kan bij dichtgevroren oppervlaktewateren zijn voedsel niet bereiken.
Doordat er in het begin van deze eeuw een aantal opeenvolgende zachte winters waren nam de populatie in Nederland flink toe. In 2007 waren er naar schatting rond 1000 paren in ons land. De jaren die volgden waren weer wat kouder, waardoor het aantal in 2010 weer was gehalveerd. Daarna hadden we een aantal mildere winters en waren er in 2016/2017 ongeveer 1200 paren in Nederland. Twee weken felle kou in februari/maart 2018, met enkele dagen zelfs een gevoelstemperatuur lokaal tot -19°C, gooide weer roet in het eten en toen was het IJsvogeltje weer terug bij af.
 
De Kraaijenbergse Plassen zijn met het heldere water en voldoende vis een uitstekend leefgebied voor de IJsvogel. Vorig jaar tijdens de vogelfietsexcursie van IVN De Groene Overlaat konden de deelnemers bij de brug in Linden volop genieten van een exemplaar. 
Link: https://www.sovon.nl/nl/soort/8310