Cursus Biowalking voor diabetespatienten

Biowalking is een cursus van 10 groepswandelingen in de natuur met begeleiding van een diabetesverpleegkundige van Pantein Maasziekenhuis én IVN-natuurgidsen van IVN Cuijk en IVN Maas en Niers.

Positief effect

De deelnemers ervaren zo eenvoudig welke positieve invloed beweging en het buiten zijn op hun lichaam en gezondheid heeft. Ook ontmoeten ze andere mensen met suikerziekte. Onze IVN-gidsen laat de wandelaars op een unieke manier de natuur beleven.
Eén uurtje per dag stevig wandelen in de natuur betekent voor patiënten met diabetes type2 in veel gevallen minder tabletten en insuline spuiten. Sinds 2017 organiseert de diabetesverpleegkundigen van Pantein Maasziekenhuis 2x per jaar een cursus biowalking voor haar patienten.  Door de financiële steun van de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis is de deelname gratis.

Andere leefstijl

Door het bewegen tijdens het wandelen daalt het suikergehalte in het bloed. Daardoor zijn minder medicijnen nodig. Eigenlijk gaat het gewoon om een verandering van leefstijl. En omdat die omslag niet na twee wandelingen is bereikt, wordt er tien weken gezamenlijk telkens zo’n anderhalf uur gelopen. Niet in de bebouwde kom, maar steeds in een natuurgebiedje in de omgeving mét uitleg van de IVN-gids. Dan ligt de nadruk ook niet alleen op het wandelen.

Wandelend coachen

De diabetesverpleegkundigen lopen zelf ook mee en coachen al wandelend de patiënten. Zo kunnen ze meteen met vragen bij hen terecht.