IVN Cuijk
Natuur in de Buurt
Op
woensdag20okt202114:00

Wandelingen 20 & 30 okt.

2 wandelingen in oktober

20 oktober 2021 paddenstoelenwandeling de Barendonk en 30 oktober de Nacht van de Nacht in en rond Gasselse bossen

Samen met U gaan we op zoek naar paddenstoelen op de Barendonk. Vooral in de herfst zijn ze volop aanwezig in de Nederlandse bossen en bermen. Ze staan tussen het gras in de berm, groeien op een oude boomstronk of verschuilen zich onder afgevallen boombladeren. Je vind ze in alle vormen, kleuren en maten. Ze zijn belangrijk in ons ecosysteem als opruimers. Natuurlijk hopen we de Vliegenzwam te zien rood met witte stippen, voor iedereen de echte paddenstoel. Maar er zijn er zoveel meer met de raarste namen. Wat dacht U van de Rode koolzwam, Eekhoorntjesbrood of de Reuzenbovist. We gaan het zien.

Aanvulling i.v.m. Corona:

In verband met maatregelen om te voorkomen het Coronavirus te verspreiden is het aantal

deelnemers aan deze wandeling beperkt en moet je je vooraf aanmelden. Dat kan tot en met zondag 17 oktober op onderstaand e-mailadres:

natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl

Degenen die zich aanmelden krijgen uiterlijk maandag 18 oktober bericht of ze wel of niet kunnen deelnemen. Wil je meer info? Bel dan 06-14641745

Nacht van de Nacht in en rond Gasselse bossen

Traditiegetrouw organiseren de Provinciale Natuur- en Milieufederaties elk jaar op de avond waarop de klok verzet wordt de Nacht van de Nacht. Dit jaar is dat voor de 17e keer op rij en wel op zaterdag 30 oktober. Samen met andere belangenorganisaties waaronder IVN vragen zij aandacht voor het belang van het donker.

Met deze campagne wordt in heel Nederland aandacht gevraagd voor het klimaat en energiebesparing op licht, met als doel de hoeveelheid lichtvervuiling in Nederland te verminderen.

Meer informatie over de Nacht van de Nacht kun je vinden op de website:

https://www.nachtvandenacht.nl  IVN De Groene Overlaat Cuijk

Om bewustwording en draagvlak voor lichtvervuiling onder de bevolking te creëren gaat IVN De Groene Overlaat dit onderwerp onder de aandacht brengen tijdens een wandeltocht in en rond de Gasselse bossen. De natuurgidsen Willemien ten Haaf en Jan van Haare van IVN De Groene Overlaat Cuijk nemen jullie graag mee in de donkere bossen en wandelen ook een stukje over de dijk langs de vlakbij gelegen Maas. Kledingadvies: houd rekening met het weer en trek stevige schoenen aan.

Beleef deze spannende wandeling waarbij naast het zicht ook andere zintuigen zoals gehoor, tast en geur gebruikt zullen worden. We gaan de lichthinder bij diverse objecten ervaren maar kunnen bij helder weer ook genieten van de spiegeling van het licht in de Maas en misschien ook van een prachtige sterrenhemel. Wellicht horen of zien we nachtdieren, de gidsen zullen zeker vertellen over het leven van dieren zoals nachtvlinders, de bosuil en de das.

De wandeling is op zaterdag 30 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur. Omdat het aantal deelnemers aan deze wandeling beperkt is dien je je vooraf aan te melden. Dat kan tot en met dinsdag 26 oktober op onderstaand e-mailadres:

natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl

Degenen die zich aanmelden krijgen uiterlijk woensdag 27 oktober bericht of ze wel of niet kunnen deelnemen. Dan wordt ook het verzamelpunt bekend gemaakt. Voor meer info, bel 06-14641745.

Het deelnemen aan de wandeling is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. We raden de deelnemers aan zelf wat te eten en/of te drinken mee te nemen.

Algemene informatie

maandag 27 september 2021 - 10:32