IVN Cuijk de Groene Overlaat
Landschap
Vanaf
zaterdag02nov201909:30

Natuurwerkdag

snoeien op Tongelaar

Onderhoud laan op Landgoed Tongelaar

We gaan op 2 november aan de slag op Landgoed Tongelaar (tussen Mill en Beers) van Brabants Landschap. Een prachtig, vogelrijk wandelgebied met karakteristieke lanen, strepen bos en houtwallen; met biologisch beheerde akkers en graslanden. Een thuis voor de circa 50 dassen. De bever is er nieuwkomer. On-Nederlands stil met een kasteelburcht, een zogenaamde motteburcht (uit de 15e eeuw), met daaromheen een aantal monumentale boerderijen zoals de Ooievaar, de Benedenhof en de Doelen, en een historisch bakhuisje (dat tijdens de oogstfeesten in oktober nog gebruikt wordt om te bakken). En dat bijna betoverende landschap willen we zo houden.
 

Wat gaan we doen?

Op wallen langs laan (waar het bakhuisje aan ligt) hakhoutbeheer toepassen. Dat wil zeggen de struiken tot op kniehoogte terugzetten zodat het karakteristieke van die laan behouden blijft. Daarmee wordt ook de onderbegroeiing op de wal verdicht (t.b.v. vogels maar dus ook dassen). Gereedschap is aanwezig, maar extra werkhandschoenen, takkenscharen en stevige shoenen of laarzen komen altijd van pas om echt de handen uit de mouwen te kunnen steken.

Tijd

Van 9.30 tot 12.30, 2 november 2019

Locatie

Tongelaar Mill, Noord-brabant

We verzamelen bij

Werkschuur van Brabants Landschap, Tongelaar 8, Noord-brabant

Werkzaamheden en activiteiten voor kinderen

Sowieso moet er flink met takken gesleept worden. Niet álle takken kunnen in de houtwallen blijven liggen - de overgebleven stobben moeten wel voldoende zonlicht krijgen om weer uit te kunnen lopen. Kinderen staan direct onder verantwoordelijkheid van hun ouders

Koffie, thee, lunch is aanwezig

Algemene informatie

zondag 20 oktober 2019 - 20:41