IVN Cuijk de Groene Overlaat
IVN
Op
woensdag11dec201920:00

lezing over de Zwarte Specht

Liefde op het eerste gezicht

zwarte spechtEen schuwe vogel, die mooie zwarte specht met zijn rode kuif. Henny Brinkhof weet er alles van. Op woensdagavond 11 december om 20.00 uur geeft  hij bij IVN Cuijk een lezing over zijn favoriete vogel.
Adres: Kloosterhof, Grotestraat 14, 5437 AS Beers.
Kosten bedragen 3 euro, inclusief koffie/thee.
Graag voor woensdag 4 december opgeven bij willemelling@kpnmail.nl.

Het was liefde op het eerste gezicht. Als 17-jarige probeerde Henny Brinkhof voor het eerst vogels in het bos te inventariseren op geluid. Opeens klonk een luid, hoog en onbekend ‘kliee’. Hij sloop in de richting van het geluid en zag een imposante zwarte vogel met een felrode kuif, zo groot als een kraai. De vogel  vloog naar een hol, hoog in een beukenboom, en hipte erin. Henny had het nesthol van een Zwarte specht ontdekt. Nieuwsgierig bleef hij op enige afstand kijken wat er ging gebeuren. Na lang wachten verscheen er nog een specht. Deze had alleen wat rood op het achterhoofd. De vogel ging voor het hol zitten en riep ‘lkauw’. Even later kwam de eerste specht tevoorschijn en vloog weg. De tweede, het vrouwtje, hipte  in het hol. Omdat Henny wist dat de zwarte specht een schuwe vogel is, bouwde hij van takken een soort schuilhut, zodat hij de spechten ongezien kon gadeslaan.

Zo begon een periode van acht jaar waarin hij intensief het natuurlijke gedrag van zwarte spechten bestudeerde. Hij schreef alles op. Zo leerde hij langzaamaan hun levenscyclus kennen, waar ze eten en slapen, hoe ze elkaar aan het eind van het jaar weer opzoeken en een steeds nauwere band smeden, die leidt tot het uithakken van een hol en het broeden. Hij leerde hun geluiden kennen en de betekenis ervan.

Na zijn studie biologie werd het contact met de Zwarte spechten schaarser. Henny werkte bij SNP Natuurreizen en had zelf een gezin. Rond 2006 brak hernieuwd intensief contact met de Zwarte specht aan. Henny ging foto’s maken van zijn favoriete vogel en de laatste jaren zelfs filmpjes. Dat leverde weer nieuwe gezichtspunten op.

Kortom, we kunnen van Henny Brinkhof een  zeer boeiende lezing verwachten door een enthousiast verteller

Een filmpje over ruziënde spechten (de Grote bonte en de Zwarte specht). Klik hier.

Algemene informatie

woensdag 11 december 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
IVN-Verenigingsgebouw
grotestraat 14
Beers
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image