IVN Cuijk de Groene Overlaat
IVN
Op
woensdag26jul201714:00

KLOOSTERTUIN SINT AGATHA

NATUURWANDELING

 

IVN-Cuijk "De Groene Overlaat", verzorgt woensdag 26 juli, een gratis natuurwandeling in Sint Agatha,door de kloostertuin en de directe omgeving daarvan.

Het Kruisherenklooster in Sint Agatha, is ontstaan in 1371 en tevens het oudste en best bewaard gebleven klooster van Nederland.

Het klooster,liggend aan de Maas, heeft een carrévorm en bestaat uit drie vleugels en een in Nederlandse gotiek uitgevoerde kapelkerk.

Sinds de oprichting, is een zeer uitgebreide bibliotheek opgebouwd, met zeer kostbare eeuwenoude boeken, waarvan sommige letter voor letter, met de hand zijn gedrukt en prachtig ingetekend.

In 2006 is één vleugel ingericht als 'Erfgoedcentrum van het Nederlandse kloosterleven' waar, onder klimatologische condities, van 100 Orden en Congregaties, boeken en voorwerpen worden bewaard.

Het gehele complex, van ongeveer 3 hectare, toegankelijk via de kloosterpoort uit 1644, is omgeven door een even oude rood-bakstenen tuinmuur.

deze muren bevindt zich ook een van de best bewaard gebleven kloostertuinen van Nederland, uit de 18e eeuw. Een typische kloostertuin, met de voormalige functies als: bidden, (brevieren), recreatie, maar ook als voedselbron voor de bewoners van toen.

Met de vele soorten bomen, zowel loof- als naaldbomen (coniferen), waarvan sommige zeer bijzonder, maakt 'n bezoek aan deze kloostertuin altijd weer tot een aparte ervaring. Behalve een bezoek aan deze kloostertuin, wordt ook aandacht geschonken aan de directe omgeving van deze kloostertuin, binnen de muren uiteraard. Na afloop is er, tegen betaling, koffie met kloosterkoek.

Samenkomst en parkeren: woensdag 26 juli, Kloosterlaan 24, Sint Agatha. Aanmelden is niet nodig.

Info: 0485-314668, óf: acb.verheijen@hetnet.nl of: www.ivn.nl/cuijk

Algemene informatie

woensdag 26 juli 2017 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image