IVN Cuijk
IVN
Op
woensdag12dec201820:00

Exoten in Nederland

Lezing

Exoten zijn planten of dieren die via menselijk handelen in ons land terecht zijn gekomen. Dit kan zowel bewust als ook onbewust gebeuren. De meeste exoten zijn geïmporteerd als huisdier of als tuin- of aquariumplant en zorgen niet voor problemen of overlast, o.a. omdat ze alleen in tuinen voorkomen en zich niet zelfstandig kunnen verspreiden of zelfs handhaven. Echter, enkele van deze exoten kunnen dit wel, en weer een klein deel hiervan doet het zelfs zó goed, dat ze een bedreiging vormen voor onze inheemse planten of dieren en soms zelfs voor de mens ( giftig, hooikoortsklachten etc.).
Deze laatste groep exoten noemen we dan invasieve Exoten

Invasieve exoten komen vaak onbedoeld in de natuur terecht. Exotische dieren kunnen in de natuur terecht komen doordat ze worden vrijgelaten of ontsnappen uit hun verblijf of vijver.  Exotische planten komen bijvoorbeeld in de natuur terecht via aanplant, het dumpen van snoei- en tuinafval, of het zich zelfstandig verspreiden vanuit tuinen via uitlopers of zaden. Met name plantsoorten die bessen produceren ( verspreiding door vogels) of zaden maken die zich met de wind verspreiden (bijv.pluis) kunnen zich snel uitbreiden en verdienen daarmee extra aandacht.

IVN Cuijk ”De Groene Overlaat” organiseert over deze nog vrij nieuwe materie een interessante lezing.  De inleider van deze lezing is Maik Janssen, projectmedewerker bij FLORON en met zijn team de afgelopen tijd intens bezig geweest met een grote campagne betreffende exoten.

Tijdens de lezing wordt het thema uitgebreid behandeld, en komen ook veel soorten speciaal in beeld.

Ook het handelingsperspectief ten aanzien van “burgers, boeren en buitenlui” komt aan de orde om de genoemde problemen door verspreiding tegen te gaan en zelfs te voorkomen!!

Wanneer: Woensdag 12 december 2018, 20.00 uur.
Waar: in ons IVN-gebouw, Grotestraat14 te Beers.
Aanmelden noodzakelijk
via: 
lezingen@ivn-cuijk.nl
Deelname € 3,-  incl. koffie/thee.

Wacht niet te lang, want de ruimte is beperkt!
(tekst deels overgenomen van FLORON)

Algemene informatie

woensdag 12 december 2018 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
IVN-Verenigingsgebouw
grotestraat 14
Beers
Nederland
Google Maps image