IVN Cuijk de Groene Overlaat
IVN
Op
zondag25jun201710:00

De Broekse Wielen

IVN Publiekswandeling

IVN Publiekswandeling door de Broekse Wielen op zondag 25 juni 2017

In de gemeenten Cuijk, Grave en Mill ligt het natuurgebied Vogelshoek, 228 hectare groot. Het beheer van het gebied is een aangelegenheid van het Staatsbosbeheer.

Het gebied grenst in het zuidoosten aan het landgoed Tongelaar (490 hectare). In het noorden is de Gasselse Heide (50 hectare) het aangrenzende gebied en westelijk ligt het Graafse Raamdal (30 hectare).

De Broekse Wielen maken deel uit van Vogelshoek en beslaan een oppervlakte van 14 hectare. Zoals de naam al doet vermoeden speelt water een belangrijke rol in dit gebied. In totaal liggen er 8 wielen in dit gebied, waarvan vijf meer het karakter hebben van vennen. Eén van deze vennen heeft een grote natuurwaarde. De biodiversiteit is er groot; een vegetatie bestaande uit ruim 100 plantensoorten. Onze gidsen zullen u zeker in detail op deze rijkdom wijzen en de maand juni is een uitgelezen periode dit te ontdekken.

Enkele gebiedjes zijn als “schraalgraslanden” aan te merken en de flora is daarentegen niet schraal.

Het is niet alleen de flora die boeit, veel soorten vogels hebben het gebied ook in hun reisschema opgenomen. Het kleinere grut, in de vorm van allerlei insecten is er ook. Uiteraard is het zeer de moeite waard met onze gidsen mee te gaan op ontdekkingstocht in dit tamelijk kleine, maar wel zee bijzonder gebied.

We vertrekken om 10.00 uur vanaf kruising van de Fazantenweg met de Bordscheweg. We doen er tot maximaal 2 uur over. Koffie is na afloop voor twee Euro verkrijgbaar.

Algemene informatie

zondag 25 juni 2017 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Fazantenweg
Gassel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image