IVN Cuijk de Groene Overlaat
IVN
Op
donderdag21nov201919:30

bijzondere insectenlezing

    

Bijzondere lezing insecten

Insecten

 

Kom op 21 november naar de bijzondere lezing: Insecten

Grote insectensterfte, is dat erg?

Een mens leeft naar verhouding best lang, de vaak langzame veranderingen in Nederland worden dan uiteindelijk toch opgemerkt. Degene met al wat meer kilometers op de teller weten het wellicht te vertellen; vroeger waren er veel meer insecten. Om een voorbeeld te geven uit mijn eigen ervaring: Ik rijd nu 36 jaar motor. Toen ik daar mee begon kon je 's zomers na een dagje rijden bijna niet meer door het helmvizier heen kijken. Tientallen insecten hadden hun waterloo gevonden op mij of de motor. Je moest je helm na zo’n dag schoonmaken, anders zag je gewoon niks meer.

Vergelijk je dat met nu; ik hoef mijn vizier nu helemaal niet meer schoon te maken. Handig toch!!.... of?

Is dat nu erg? Een interessant verhaal over insecten, de vogels die van deze insecten leven en hun dagelijkse strijd om een maaltijd voor hen en hun kroost op tafel te krijgen.

Nick Hofland (Radboud Universiteit) komt vertellen over het meerjarige onderzoek - waar hij de grote drijfveer van is - naar de invloed van neonicotinoiden (wellicht bekend van een mogelijke oorzaak voor de bijensterfte) op insecten en de vogels die weer van deze insecten leven. 
Met medewerking van enkele vogelwerkgroepen is er de laatste jaren in meerdere onderzoeksgebieden de insectenpopulatie en de broedsels van enkele vogelsoorten gevolgd. Welke en hoeveel insecten komen er voor, hoeveel eieren leggen de vogels, hoeveel komen er uit, in welke conditie zijn ze, hoeveel vliegen er uit, zit er verschil in overleving?

Deze onderzoeksgebieden zijn landelijk verdeeld zodat er onderling vergeleken kan worden. Ook het spraakmakende onderzoek over de insectensterfte in Duitse natuurgebieden komt aan bod.

Dit is een verhaal voor mensen die iets hebben met insecten, met vogels, met de gehele natuur, met ehhhh de mens. Eigenlijk voor iedereen.

Datum: 21 november

Locatie: IVN Maas & Niers gebouw, t Leger, Kampweg 10, Gennep.

Zaal open 19:30 uur.

Begin: 20:00 uur. Geschatte eind tijd: 22:00 uur.

Entree: € 2,50. Koffie/thee, koekje verkrijgbaar tegen minimale kosten.

Algemene informatie

donderdag 21 november 2019 - 19:30 tot 22:00
Locatie: 
kampweg 10
Gennep
Nederland
Google Maps image