IVN Cuijk de Groene Overlaat
Natuur in de Buurt
Op
zondag08mei202210:00

Wandeling Molenheide

met gids

Natuurwandeling Molenheide

Wil jij meer te weten komen over natuurgebied Molenheide nabij Mill? Ga dan op zondag 8 mei 2022 mee met IVN De Groene Overlaat die dan een natuurwandeling organiseert in dit bijzondere natuurgebied.

Wat kun je tijdens deze natuurwandeling verwachten?

De natuurgidsen Miep Kuppen en Jo van Gemert van IVN de Groene Overlaat nemen je mee vanaf Camping Van Rossums Troost om over de geschiedenis van Molenheide te vertellen en je kennis te laten maken met de huidige natuurwaarden van dit gebied. Het begint al bij Camping van Rossums Troost die is gecertificeerd met het Green Key Goud keurmerk, wat betekent dat recreanten samengaan met de natuur. Flora en fauna staan hier hoog in het vaandel.

In de Molenheide aangekomen zie je een gevarieerd bos- en heidegebied met vele soorten naald- en loofbomen. Tussen 1920 en 1939 zijn deze in het kader van de toenmalige werkverschaffing door de gemeente Mill en Sint Hubert aangeplant. In de loop der jaren zijn er stukken bos gerooid en vanaf 1960 werden er nieuwe soorten aangeplant. In dezelfde periode werd er midden in de bossen op een perceel van 33 ha. een enorm stallencomplex gebouwd waarin vleeskuikens werden vetgemest. Na ruim 30 jaar is de productie op dit bedrijf stilgelegd vanwege de ontoelaatbare ammoniakuitstoot en verzuring. Vanaf 2000 is het gehele gebied van 260 ha. in handen gekomen van Natuurmonumenten. De stallen werden afgebroken en de vervuilde voedselrijke grond werd afgegraven en het gebied werd teruggegeven aan de natuur. De natuur deed zijn werk en heide en vele planten en kruiden uit het verleden zijn er teruggekomen. Schotse Hooglanders zorgen voor de begrazing.

Karateristiek voor de Molenheide is de Rode behaarde bosmier in hun grote nesten van dennennaalden en ook de Grijze Zandbij is heel kenmerkend voor het gebied. Tussen alle andere bomen staat ook een herinneringsboom uit 1934. Dit alles laten de gidsen je tijdens de 2 uur durende wandeling zien.

Praktische informatie:

De excursie is op zondag 8 mei 2022 van 10.00 uur tot 12.00 uur

Heb je corona of corona gerelateerde klachten blijf dan thuis.

Verzamelpunt: Camping Van Rossums Troost, Oude Wanroijseweg 24, 5454 NA Sint Hubert.

Omdat het aantal deelnemers aan deze excursie beperkt is dien je je vooraf aan te melden Dat kan tot en met maandag 2 mei op emailadres: natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl

Degenen die zich aanmelden krijgen uiterlijk dinsdag 3 mei bericht of ze wel of niet kunnen deelnemen.

Na afloop is gelegenheid om iets te gebruiken bij camping Van Rossums Troost. Deelname aan de excursie is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Nog vragen? Stel ze op natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl of 06-14641745.

Algemene informatie

vrijdag 1 april 2022 - 19:18