IVN Cuijk de Groene Overlaat
Landschap
Op
dinsdag22mrt202220:00

Lezing over grind in Maas en Rijn

Lezing

Lezing over Maas en Rijn in Cuijk

 

Het grind dat Smals uit de Cuijkse bodem heeft gehaald, is hier niet vanzelf gekomen en ook niet recentelijk. Geoloog Hans de Jong gaat ons meenemen op een reis door een verre geschiedenis, waarschijnlijk o.a. periodes waarin de mens nog geen sporen achterliet. Lees hieronder wat hij er zelf over zegt.

Dat de Maas al in een ver verleden langs Cuijk stroomde is niet verwonderlijk. We kunnen het nog dagelijks zien vanaf de Maasboulevard waar je een prachtig uitzicht hebt over het weidse rivierenlandschap. Daar zie je ook dat de Maas over een breed gebied heeft gestroomd: langs Middelaar zijn nog de resten van oude Maaslopen aanwezig.

Je hoeft niet diep te graven om de resten van die oude rivierlopen terug te vinden. Dat bleek wel uit het grind dat gewonnen werd in de Kraaijenbergse Plassen. Meters diep liggen het zand en grind dat afkomstig is van de Maas van duizenden jaren terug.

Wonderlijker is, dat bij onderzoek bleek, dat daar ook zand en grind ligt dat afkomstig is van de Rijn. Dat zie je niet direct in het Cuijkse landschap. Daarvoor moet je van de stenen uit het grind kunnen bepalen waar ze precies vandaan komen. Je ziet dat aan allerlei kenmerken: welke kleur hebben de stenen, zijn ze glad of korrelig, zacht of hard, enz.

 

In de nieuwe speeltuin van de Nielt, die vorig jaar geopend werd, liggen veel van die stenen. Er staat een groot bord bij waarop je de namen van de meest stenen, die daar te vinden zijn, kunt opzoeken. Op de landkaart zie je waar die stenen vandaan komen: honderden kilometers ver weg, uit België, Frankrijk en Duitsland. Ze zijn bij Cuijk door de Maas en de Rijn duizenden jaren geleden neergelegd. Het landschap zag er toen anders uit dan tegenwoordig. Het was bar koud.

 

Dit geeft een heel nieuwe, informatieve kijk op het Cuijkse landschap: Onder Cuijk ligt een landschap verborgen uit lang vervlogen tijden.

Hans de Jong

 

Praktische informatie:

Locatie                            : De Kloosterhof, Grotestraat 14, 5437 AS  Beers

Datum                             : Dinsdag 22 maart 2022

Aanvang                         : 20.00 uur

Aanmelding                   : verplicht bij Willem Elling, e-mailadres willemelling@kpnmail.nl

Entree                             : € 3,00 per persoon

Koffie/thee                    : Gratis tijdens de pauze

 

Algemene informatie

maandag 28 februari 2022 - 22:11