Scharrelkids, iets voor jou ?

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Daarom werkt IVN dagelijks aan een (be)leefwereld waarin contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is.

Natuur is niet alleen onmisbaar voor kinderen, maar kinderen zijn ook onmisbaar voor de natuur. Zij zijn immers de toekomstige natuurbeschermers, beleidsmakers, boeren, burgers en bouwers. IVN Bergeijk-Eersel heeft daarom een Scharrelkids groep voor jongens en meisjes van ongeveer 8 t/m 13 jaar die geïnteresseerd zijn in de natuur.

Een van de manieren om jeugd en natuur met elkaar te verbinden is via beleving en educatie. Het IVN hanteert hierbij de volgende kernelementen:

  • beleving (hart);
  • kennis (hoofd);
  • gedrag of handelen (handen).

Het accent ligt daarbij op het hart. Ook hier geldt dat we ervan overtuigd zijn dat leren over de natuur vooral gaat via 'zelf doen', beleven en verwonderen. Nu verwondering en nieuwsgierigheid zaaien, betekent straks respect en betrokkenheid oogsten.

Wat doen we?

Onze activiteiten zijn afhankelijk van het seizoen en het programma van de jaren ervoor. Je kunt hierbij denken aan waterpracticum, paddenstoelen bekijken, vleermuizen kijken, braakballen pluizen, zoeken naar diersporen, knoppen determineren, vlinders, libellen en ga zo maar door. Alles wat een relatie heeft met natuur en milieu en waarvan wij denken dat we er een leuk programma voor kunnen maken is mogelijk. Verschilende thema’s komen dus aan bod.

Waar en wanneer gaan we scharrelen?

Tien tot elf keer per jaar komen we bijeen op een zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur, kijk hier ons programma.

IVN Bergeijk-Eersel heeft een eigen accommodatie in de natuurtuin 't Loo, De Wingerd, Terlostraat 4 in Bergeijk, waarin onze binnen activiteiten plaatsvinden. Er worden vooral veel buitenactiviteiten ondernomen in de directe omgeving van Bergeijk en Eersel.

Interesse? Je kunt altijd deelnemen aan onze activiteiten door jezelf op te geven!
Mochten jullie nog vragen hebben? Neem gerust even contact op met de coördinator van de werkgroep.

Berno Nieuwenhuizen
telefoon: 06-2035205
e-mail: scharrelkids.ivnbe@gmail.com