IVN Bergeijk-Eersel
Natuur
Vanaf
vrijdag03mrt201719:00

STERRENKIJKEN IN DE NATUURTUIN ’T LOO

OP VRIJDAGAVOND 3 MAART EN ZATERAGAVOND 4 MAART VANAF 19.00 UUR

Onder het motto: “De hemel is van iedereen” organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde. elk jaar de “Landelijke Sterrenkijkdagen”  Dit jaar voor de 41e keer. Op tal van plaatsen zijn dan volkssterrenwachten opengesteld om het publiek kennis te laten maken met de sterrenhemel. Ook verenigingen en amateurs nemen hier aan deel. Het IVN Bergeijk - Eersel houdt, in  samenwerking met de Stichting Natuurtuin ’t Loo, sterrenkijkavonden in de Natuurtuin’t Loo. Er staat een grote en een kleinere amateur-telescoop opgesteld. De bezoekers worden ook wegwijs gemaakt met de lentesterrenbeelden.

Wat is er op deze avonden te zien?

De wassende maan is als een smalle sikkel, kort voor Eerste Kwartier in het zuidwesten te vinden. In de telescoop is te zien, dat de maan bedekt is met kraters.

Rond half negen gaat Venus in het westen onder als Avondster. In de telescoop laat Venus een smalle sikkel zien net als de maan. De rode planeet Mars gaat rond half tien onder en rond hetzelfde tijdstip komt Jupiter in het oosten op.De planeet staat in het sterrenbeeld Maagd niet ver van de hoofster Spica. In de telescoop zien we naast Jupiter drie of vier van zijn manen. Met de telescoop is goed te zien hoe deze in de loop van de avond verplaatsen in hun banen om de planeet

 

Juist omdat de smalle maansikkel nog niet zo stoort, is het deze avonden ook goed mogelijk om wat zwakkere nevelachtige objecten waar te nemen.
De open sterrenhoop Pleiaden, het kleine steelpannetje is op 4 maart vlak bij de maan te vinden . 

Pal in het zuiden, drie vuisten boven de horizon, staan drie sterretjes keurig op een rij, dat zijn de gordelsterren van het sterrenbeeld Orion, de jagende reus. Vlak onder deze sterretjes is met de verrekijker een nevelig vlekje te zien de Orionnevel.

Door de telescoop is deze gasnevel een schitterend gezicht, een nest van sterretjes ligt ingebed in groenachtige gaasslierten.

Laag in het westen is de Andromedanevel nog net te zien, voordat hij ondergaat. Deze nevel is het enige sterrenstelsel wat met het blote oog zichtbaar is. Hoog in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Kreeft, staat de mooie open sterrenhoop de M-44. Ook wel de Bijenkorf of Kribbe genoemd. Met het blote oog is deze sterrenhoop als een nevelige vlek te zien. Met een verrekijker zijn al tientallen sterretjes zichtbaar.

Is uw nieuwsgierigheid gewekt, trek iets warms aan en kom een kijkje nemen in de Natuurtuin. Het sterrenkijken is boeiend voor jong en oud, de toegang is gratis. Is het bewolkt en dus geen sterrenkijkweer gaat de avond toch door. Er wordt dan op beide avonden in de Wingerd aan de hand van een PP-diashow een virtuele verkenningtocht langs de lentesterrenhemel gemaakt.

Wilt u meer weten over de landelijke sterrenkijkdagen, kijk dan op www.sterrenkijkdagen.nl

of  www.ivn.nl/bergeijk-eersel

Info: Albert Klomp tel: 0497-572131  e-mail: albertklomp@hetnet.nl

Algemene informatie

vrijdag 3 februari 2017 - 20:00
zaterdag 4 februari 2017 - 20:00
Locatie: 
Natuurtuin ’t Loo,
Terlostraat 4
5571 KW Bergeijk
Nederland
Extra Informatie: 

OP VRIJDAGAVOND 3 MAART EN ZATERAGAVOND 4 MAART VANAF 19.00 UUR

Google Maps image