IVN Bergeijk-Eersel
Natuur
Op
donderdag26jan201720:00

Natuurfilmavond IVN met Cor Speek

Donderdag 26 januari presenteert cineast Cor Speek bij IVN Bergeijk-Eersel twee van zijn nieuwste natuurfilms: Strabrechtse Heide en Beuven en Vlucht van de Kraanvogels. Speek, afkomstig uit Geldrop, vertelt hoe dergelijke films tot stand komen en laat ze vanzelfsprekend ook zien. Een avond om niet te missen, met schitterende opnamen van de natuur in alle vier de seizoenen..

Voor de pauze toont Cor Speek beelden van de flora en fauna op de Strabrechtse Heide, een van de meest uitgestrekte heidegebieden van Brabant. Met zowel droge en natte heide, zandverstuivingen en vennen, dennen- en broekbossen, akkertjes en vochtige weilanden. Even verderop ligt het Beuven, het grootste ven Nederland met tal van bijzondere planten en dieren. Bijzondere aandacht in de film krijgen de kraanvogels die ieder najaar over de Strabrechtse Heide trekken en er dan meestal enkele dagen blijven om uit te rusten en te fourageren op akkers in de directe omgeving.

Trompetterende kraanvogels
Die kraanvogels zijn Speek’s passie. Hun majeustueuze vlucht en intrigerende, trompetterende roep brengt hem steeds weer in vervoering. Niet zo verwonderlijk dan ook dat de film na de pauze helemaal aan deze sierlijke vogels is gewijd. De Geldropse cineast volgde kraanvogels op een groot deel van hun najaarstrek vanuit de broedgebieden in Noord-Europa naar de overwinteringsplaatsen in Zuid-Spanje en noordelijk Afrika. Zo filmde hij onder meer uitgebreid op het eiland Rügen in de Oostzee en het Spaanse vogelparadijs Extremadura.

Steeds nieuwe opnamen
Een film is voor Cor Speek nooit af. Voortdurend voegt hij er nieuw vervaardigde opnamen aan toe. Dat geldt ook voor de films die hij bij IVN Bergeijk-Eersel komt vertonen. Niet alleen van kraanvogels overigens. Zo bevat de film over de Strabrechtse Heide ‘nieuwe’ beelden van bijzondere broedvogels als de nachtzwaluw, de roerdomp en de geoorde fuut, en van zeldzame vlinders en libellen.

De IVN-filmavond vindt plaats in De Wingerd, Natuurtuin ’t Loo, Terlostraat 4 in Bergeijk. Aanvang 20.00 uur. Entree voor IVN-leden is gratis, niet-leden betalen 5 euro. Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/bergeijk-eersel.

Algemene informatie

donderdag 26 januari 2017 - 20:00
Locatie: 
De Wingerd
Terlostraat 4
5571 Bergeijk
Nederland
Extra Informatie: 

€ 5.- voor niet leden

Google Maps image