IVN Bergeijk-Eersel
Natuur
Op
zondag19feb201713:30

Met IVN speuren naar sporen in het bos

Soms lijkt het maar een dooie boel in onze bossen. Geen beest te zien! Maar schijn bedriegt. Natuurgidsen van IVN Bergeijk-Eersel gaan zondag 19 februari met belangstellenden op zoek naar allerlei sporen van bosdieren. En dat zijn er meer dan je denkt! Een spannende speurtocht voor jong en oud in het mooie natuurgebied rond de Beekloop bij Bergeijk.  

Bij diersporen wordt meestal aan pootafdrukken gedacht. Maar ook een hoopje veren, uitwerpselen, een aangevreten tak, nesten of holen kunnen ons heel veel vertellen over het leven in het bos. Aan de manier waarop een dennenkegel is afgegeten kun je zien of er een specht of een eekhoorn is bezig geweest. Diersporen liggen vaak letterlijk voor het oprapen. Maar je moet er wel even oog voor hebben natuurlijk. De IVN-gidsen vertellen tijdens de speurtocht rond de Beekloop precies waar je op moet letten. En wat uit al die sporen allemaal valt af te leiden.

Braakballen
Met een beetje geluk treffen we tijdens de speurtocht ook een of meer braakballen aan. Zo’n bal bevat de onverteerde voedselresten van een uil.

Als je ‘m uitpluist, kom je te weten wat er op zijn menu heeft gestaan. Hetzelfde kun je uit een vossendrol opmaken. Vossen zijn alleseters: door even goed te kijken, kom je erachter of er een konijntje is verschalkt of een vegetarische maaltijd (bessen) is genuttgd.

 

Spechtensmidse’
Interessant is ook om bij een oude of dode boom eens langs de stam omhoog te kijken. Dikke kans dat een specht er een nestholte in heeft uitgehakt. Uit de vorm en afmetingen van het gat blijkt om welke spechtensoort het gaat. En over spechten gesproken: wel eens van een ‘spechtensmidse’ gehoord? Eten en gegeten worden, dat hoort bij de natuur. Een rommelige hoeveelheid blauw-grijze veertjes vertelt dat een duif even niet goed oplette. Was het een havik, een hermelijn of een vos? Als speurder naar sporen groei je als vanzelf in de rol van natuurdetective.

De IVN-excursie Speuren naar sporen start om 13.30 uur bij de parkeerplaats aan de Beekloop, nabij Het Schut, Fressevenweg in Bergeijk. Duur: 1,5 à 2 uur, deelname gratis. Goed schoeisel gewenst. Deze excursie is zeer geschikt voor ouders met kinderen. Kinderen moeten wel zelfstandig kunnen lopen; kinderwagens en buggy’s zijn niet zo handig in dit natuurgebied. Meer Informatie via www.ivn.nl/bergeijk-eersel

Algemene informatie

zondag 19 februari 2017 - 13:30 tot 15:30
Locatie: 
parkeerplaats aan de Beekloop,
Fressevenweg
5571 Bergeijk
Nederland
Google Maps image