IVN Bergeijk-Eersel
Vogels
Op
donderdag22jun201721:45

Met IVN op zoek naar geheimzinnige nachtzwaluw

Als de schemer invalt, komt de nachtzwaluw tot leven. In een vlinderachtige vlucht klapt hij zijn vleugels tegen elkaar en laat zijn opvallende ratel horen. Donderdagavond 22 juni organiseert IVN Bergeijk-Eersel een excursie naar de Stevensbergen bij Luyksgestel, waar deze geheimzinnige vogel zich rond deze tijd, als het een beetje meezit, goed laat zien en horen. Gidsen vertellen onderweg alles over zijn manier van leven.

Slechts een paar maanden, van begin mei tot eind augustus, verblijft de nachtzwaluw in ons land. De rest van het jaar leeft hij in tropisch Afrika. De vogel maakt de lange reis om hier te broeden en zijn jongen groot te brengen. Zijn nest maakt hij gewoon op de grond, het liefst in droge, halfopen gebieden zoals de Stevensbergen.

Klappende vleugels
Overdag houdt de nachtzwaluw zich schuil, meestal op een dikke boomtak. Met zijn perfecte schutkleur is hij praktisch onzichtbaar. Pas als het donker begint te worden, wordt de vogel actief en laat een wonderlijk, ratelend geluid horen. Met wijd opengesperde bek maakt hij lange glijvluchten, jacht makend op nachtvlinders, kevers en andere insecten. Soms hoor je hem klappende vleugelgeluiden maken.

‘Geitenmelker’
vroeger tijden hadden mensen het niet zo op de nachtzwaluw. Vanwege zijn mysterieuze leefwijze deden allerlei wilde verhalen de ronde. ‘Geitenmelker’ werd de vogel genoemd. ’s Nachts zou hij boerenschuren binnengaan om melk uit de uiers van de geiten te drinken. Niemand die het ooit gezien heeft, maar nog steeds herinnert de Latijnse naam van de vogel, Caprimulgus, aan die mythe.

nachtzwaluw-excursie van IVN Bergeijk-Eersel begint donderdagavond 22 juni om 21.45 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Vertrek vanaf de parkeerplaats van het schietterrein aan de Postelscheheideweg in Luyksgestel. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie via www.ivn.nl/bergeijk-eersel.

Algemene informatie

donderdag 22 juni 2017 - 21:45 tot 23:15
Locatie: 
parkeerplaats schietterein
de Postelscheheideweg
Luyksgestel
Nederland
Extra Informatie: 

Deelname is gratis, en aanmelden is niet nodig

Google Maps image