IVN Bergeijk-Eersel
Vogels
Op
zondag30apr201708:00

Met IVN genieten van vroege vogels in de Liskes

Vroeg opstaan loont, zeker als het erom gaat vogels te spotten. Want die zijn nu eenmaal per definitie vroeg uit de veren en zorgen dit jaargetijde met hun gezang voor een prachtig ochtendconcert. Beleef het mee en sluit op zondag 30 april om 08.00 uur aan bij de IVN-vogelexcursie in het natuurgebied van de Liskes in Bergeijk. Een ideale gelegenheid ook om vogels en hun geluiden beter te leren kennen.

De Liskes en omgeving vormen een dorado voor allerlei soorten vogels. De vroegere visvijvers, kweekplaats van karpers en waterlelies, werden 25 jaar geleden aangekocht door Natuurmonumenten en ‘teruggegeven aan de natuur’. Zo ontstond een prachtig gebied met veel water, broekbos en brede rietkragen. Zeldzame en schuwe moerasvogels leven er zoals roerdomp en woudaapje, de kleinste Nederlandse reiger. Je kunt opeens een ijsvogel langs zien flitsen, een glimp opvangen van een blauwborst of boven een van de plassen een boomvalk zien rondcirkelen.

Wat zingt daar?

Of deze bijzondere vogels zich aanstaande zondag daadwerkelijk laten zien of horen, blijft natuurlijk een verrassing. Vogelkenners van IVN Bergeijk-Eersel, die als gids optreden, zijn erop gespitst, maar laten u ook uitgebreid kennismaken met de wat meer alledaagse vogels in en rond de Liskes. U leert de ‘liedjes’ van merel, roodborst, vink, koolmees, pimpelmees, tjiftjaf, fitis en andere zangers te onderscheiden, nesten te ontdekken en natuurlijk proberen we zo veel mogelijk vogels ook te zien. Een verrekijker is dus een aanrader.

Op naar de vogelkijkhut

Onderweg bezoeken we de apart vormgegeven vogelkijkhut die Natuurmonumenten midden in het gebied heeft laten bouwen. Vanachter de balustrade heb je een schitterend uitzicht over wel vier verschillende plassen. Tal van eendensoorten, futen, ganzen en andere watervogels zwemmen er rond of strijken in groepen neer. Hoog in de bomen zien we vrijwel zeker aalscholvers hun vleugels breed uitspreiden en wadend langs het riet de blauwe en waarschijnlijk ook de grote zilverreiger, op jacht naar een smakelijk visje. En ja, wat horen we daar in de verte? De kristalheldere roep van de koekoek, die iedereen ongetwijfeld direct, ook zonder gids, weet te herkennen. Puur genieten, zo’n vroege vogelochtend!

De IVN-excursie Vogels rondom de Liskes start zondag 30 april om 08.00 uur, helemaal aan het einde van de Bredasedijk in Bergeijk. Duur: 2,5 à 3 uur, deelname gratis. Denk om goed schoeisel, warme kleding en zo mogelijk ook een verrekijker.
Meer Informatie via www.ivn.nl/bergeijk-eersel.

Algemene informatie

vogel excursie Bergeijk
zondag 30 april 2017 - 08:00 tot 11:00
Deelname gratis
Locatie: 
rondom de Liskes
Bredasedijk
5571 Begeijk
Nederland
Google Maps image