IVN Bergeijk-Eersel
Water
Op
dinsdag24mrt202020:00

Afgelast: Thema-avond IVN over invloed droogte op waterleven

Afgelast wegens coronavirus

 

 

 

De droogte van de laatste twee jaar heeft grote gevolgen voor planten en dieren. Natuurgids en voormalig waterschapsbestuurder Plonie van Campen en geeft hierover op 24 maart een lezing bij IVN Bergeijk-Eersel. Locatie is De Wingerd Natuurtuin ’t Loo, Terlostraat 4, 5571KW Bergeijk Aanvang 20 uur, toegang voor IVN’ers gratis, gasten € 5,- inclusief koffie.

Klimaatomstandigheden hebben grote invloed op het waterleven. Zo heeft de droogte van afgelopen jaren niet alleen een slechte invloed op de waterhoeveelheid, maar ook op de waterkwaliteit van al onze open wateren. Hoe overleven kikkers, libellen en bijvoorbeeld watervlooien in een periode met veel te weinig neerslag? Veel planten en dieren kunnen zich tijdelijk aanpassen aan de droogte en hitte. Hoe doen ze dat en hoe lang houden ze dit vol?

We hebben in Brabant veel watertypen, zoals beken, kanalen, vennen, poelen en sloten. Geen twee watermilieus zijn gelijk. De ontstaansgeschiedenis, klimaatomstandigheden, bodemstructuur en stroomsnelheid bepalen in grote mate hun karakter. Plonie van Campen bespreekt de belangrijkste factoren die ons watersysteem beïnvloeden. Hoe wordt het beschikbare water verdeeld, als er een tekort aan water ontstaat? Wat kunnen de waterbeheerders doen en wat kunnen we zelf doen om water langer vast te houden?

Plonie van Campen heeft de lerarenopleiding biologie gevolgd en was bestuurslid van Waterschap De Dommel. Sinds vele jaren is zij natuurgids bij IVN Geldrop en onder meer coördinator van de paddenwerkgroep.

Informatie: Hans van Nunen 0627443884 mail info.ivnbe@gmail.com of www.ivn.nl/bergeijk-eersel

Algemene informatie

dinsdag 24 maart 2020 - 20:00
Locatie: 
De Wingerd Natuurtuin ’t Loo
Terlostraat 4
5571 KW Bergeijk
Nederland
Extra Informatie: 

IVN leden gratis gasten € 5

Google Maps image