Wilde flora in Stadspark Berg en Bos

Wilde flora langs de vijver (8 t/m 31) juli langs de vijver van Stadspark Berg en Bos)

Langs de route van ongeveer 1 km rondom de vijver van Stadspark Berg en Bos kun je meer te weten komen over de wilde flora van Apeldoorn. Dankzij de overwegend inheemse soorten planten kunnen ook talloze insectensoorten overleven en dat is goed voor de biodiversiteit.

De gemeente Apeldoorn besteedt al jaren veel aandacht aan de wilde flora in onder andere bermen. Inmiddels oogsten en zaaien vakspecialisten ruim 120 soorten zaden, waarvan er hier zo’n 70 zijn te bewonderen.

Wil je meer te weten komen over de namen of bijzonderheden? Lees de bordjes en test of vergroot je kennis maar geniet vooral.

- Achtergrond informatie -

Op initiatief van IVN Apeldoorn en in samenwerking met Stadspark Berg en Bos en de gemeente Apeldoorn kunnen natuurliefhebbers hun kennis opfrissen of juist opbouwen van de Apeldoornse wilde flora. De route is gratis te lopen tijdens openingstijden van Stadspark Berg en Bos.

Bloemen sieren en kleuren het landschap en geven jong en oud een goed gevoel. Maar bloemen zijn vooral van levensbelang voor allerlei soorten insecten die er nectar en stuifmeel vinden om te overleven. Al die insecten, maar vooral de bijen, spelen een cruciale rol bij de bestuiving van planten waardoor zaadvorming plaats kan vinden. De zoekende insecten zijn op hun beurt voer voor vogels.  

Al jaren worden de wilde bloemen in de Apeldoornse bermen ingezaaid met zaden die eerder in onze gemeente zijn geoogst dankzij de groenspecialisten Wilde Flora. Zij zorgen voor het oogsten, drogen en bewaren van zeker 120 verschillende soorten planten. Ieder jaar weer worden van deze zaden nieuwe mengsel samengesteld. Wandelen langs de wondere wereld van de wilde flora en zijn gevleugelde bezoekers betekent genieten.

Ook een aantal planten die niet gezaaid worden, maar die goed voor zichzelf kunnen zorgen krijgen aandacht in deze route, waaronder Haagwinde en Vogelwikke.