Werkgroep Natuur in de Zorg

Onderzoek heeft uitgewezen dat natuur/groen het welzijn van ouderen kan bevorderen. Ouderen genieten van natuur, natuurverhalen en kunnen eigen ervaringen kwijt. IVN-natuurgidsen, natuurhobbyisten en - professionals kunnen ouderen daar een geweldig plezier mee doen.

De werkgroep

  • verzorgt op aanvraag in Apeldoorn en omgeving. natuuractiviteiten voor bewoners van zorgcentra*
  • ontwikkelt zelf en/of met de zorg geschikte activiteiten (binnen of buiten)
  • staat ook open voor thema’s naast ‘natuur’ (bijvoorbeeld) cultuur, historie, vroeger/nu)
  • werft in Apeldoorn zowel binnen en buiten IVN ‘menskracht’ (van gids, boswachter tot valkenier) en ‘opgezette dieren of materialen van vroeger’ om de bijeenkomstigen te verlevendigen
  • - verstrekt op aanvraag informatie (mondeling of via een flyer)

*de doelgroep bewoners zorgcentra kan in de toekomst opgerekt worden tot activiteiten voor/bijeenkomsten met (nog) zelfstandig wonende ouderen (bijvoorbeeld kader Zonnebloem, Thuiszorg, Ouderenbonden)

Meer informatie

Aanvragen en planning activiteiten:  Mail: natuurindezorg@ivn-apeldoorn.nl zie ook: Menu Contact
Lees ook het artikel 'achter de schermen van Casa Bonita'

Belangstelling? Suggesties?

IVN-gidsen kunnen met hun achtergrond natuuractiviteiten begeleiden. Daarvoor hoef je in principe ‘geen’ ervaring te hebben voor het werken met ouderen. Met materialen, platen, dia’s of een klankbeeld over vogels, vlinders, waterleven of diersporen is elke natuurgids in staat een fijne activiteit te organiseren. Maar dat geldt ook voor een valkenier, een imker, een muskusrattenvanger, een boswachter, een vogelaar, een fokker, een agrariër of een paddenstoelenkenner die met illustratief materiaal een activiteit kan invullen.

We komen graag met geïnteresseerden in contact. Ook voor materiaalbeheer en –onderhoud en het ontwikkelen/uitwerken van ideeën zoekt de werkgroep assistentie. We staan ook open voor allerlei ideeën voor activiteiten en om aan materialen, opgezette dieren, voorwerpen en menskracht te komen.

Kosten

Voor de geheel verzorgde activiteiten wordt een vergoeding gevraagd. Daarmee worden onkosten vergoed en de materialen in stand gehouden/aangevuld en nieuwe materialen aangeschaft.

Meedoen? 

Neem contact met op met de contactpersoon van de werkgroep. Adressen vind je onder het menu Contact.