Wandelroutes in Paleispark van Het Loo

Rond Paleis Het Loo zijn 3 wandelroutes beschikbaar. Deze gaan door het Achterpark en niet door de formele paleistuin. 
Kijk hier voor een bezoek aan Paleis Het Loo en de paleistuin

Startpunt: Parkeerplaats Bosloo (gratis) aan het einde van het doodlopende gedeelte van de Pijnboomlaan. Op de parkeerplaats is een (invaliden) toilet aanwezig. Bij de ingang van het park staat een kaartjesautomaat, een dagkaart kost €2. Honden en fietsen zijn niet toegestaan.

Paleispark Het Loo - 5,5 km 

Routebeschrijving met informatie en routekaart 
Deze route is ook beschikbaar in de IVN Routes app
archief IVN-Apeldoorn
Tijdens deze wandeling zie je imposante lanen, vijvers, rododendrons, open plekken, schitterende boompartijen, houten paviljoens, een schietbaan en een dierenbegraafplaats.
De monumentale bruggen hebben allemaal een eigen naam, zoals Leeuwenbrug en Scheelebrug. In de veldvijvers zie je in het heldere water dikke karpers en ruisvoorns. Typische kenmerken zijn van de Engelse landschapsstijl in het Paleispark zijn de bochtige paden, de vele groepjes van – liefst diverse – bomen en het gebruik van water. Hekken verdwenen zoveel mogelijk en werden vervangen door natuurlijke afscheidingen. De aanleg moest zo natuurlijk mogelijk zijn. Er werd wel gezegd dat ‘je van het ene schilderij in het andere moest lopen’.

Achterpark en Paleispark Het Loo - 14 km

Routebeschrijving met informatie en routekaart
Deze route is ook beschikbaar in de IVN Routes app

archief IVN-ApeldoornEen rondwandeling van 14 km door het park van Paleis Het Loo. Het eerste deel van de wandeling gaat door het Achterpark, het meer 'natuurlijke' gedeelte met een behoorlijk geaccidenteerd terrein. Hier zie je uitgestrekte velden met heide, bosbessen en vossenbessen. Je wandelt langs de twee oude aarden forten Java en Frederik Hendrik. Je komt langs de fraaie sprengen die door Stadhouder Willem III in gebruik werden genomen om de vijvers en fonteinen bij het Paleis aan te leggen. Op het tweede deel van de route kom je in het Paleispark met vijvers, rododendrons, open plekken, boompartijen en houten paviljoens en een dierenbegraafplaats. Tot slot loop je langs het Paleis en de stallen weer terug naar de parkeerplaats.
Wie wil kan deze wandeling combineren met een bezoek aan het Paleis met museum en tuinen (indien geopend).
>> Informatie over het paleis

Ommetje in het Achterpark - circa 4,4 km

Routebeschrijving met informatie en routekaart

archief IVN-ApeldoornDeze wandeling voert door het westelijk deel van het Achterpark. Gelegen op de oosthelling van het Veluwemassief wordt het gebied gekenmerkt door een sterk hoogteverschil: van west naar oost meer dan 40 meter. Ook enige smeltwaterdalen, ontstaan in de IJstijd dragen aan dit hoogteverschil bij. De wandeling voert door en boven zo'n smeltwaterdal: het Wilhelminadal. Vanaf het hoogste punt bij de Grovestinsbank heb je hierover een prachtig uitzicht. 

Download de IVN Routes app

IVN Routes app

De hierboven genoemde routes zijn ook beschikbaar via de IVN Routes app.
Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de Apple Store. Ook het downloaden van routes is gratis.