Scharrelkids

Buitenactiviteiten voor basisonderwijs

In onze bossen de geur ontdekken van sinaasappels en amandelen? Watervlooien en stekelbaarsjes met een loep bekijken, een hut bouwen … of gewoon lekker door het bos lopen met je voeten door de bladeren, een mooie stok zoeken en onverwacht een kikker tegenkomen…
Dit en nog veel meer kan gebeuren als je op stap gaat met de IVN Schoolgidsen.

Wat doen we?

De IVN Schoolgidsen richten zich op het aanbieden van buitenactiviteiten voor kinderen van de basisschool, waarbij het accent ligt op ervaren, beleven en zelf ontdekken.

Wie zijn we?

Een groep enthousiaste vrijwilligers die vanuit IVN, buitenactiviteiten organiseert voor het basisonderwijs.
Getraind in het omgaan met groepen kinderen waarbij beleving en ontdekken van de natuur, centraal staan.

Waarom?

Echt “Natuur beleven“ doe je buiten!
Kinderen komen vanuit hun thuissituatie maar ook vanuit school niet vanzelfsprekend in contact met de natuur. Buitenactiviteiten kunnen een belangrijke aanvulling zijn op het natuuronderwijs dat vaak (noodgedwongen) binnen plaatsvindt.
In de basisschoolleeftijd kan bij kinderen vanuit “beleving”, kennis en liefde voor natuur opgebouwd worden; de kiem voor het latere besef van verantwoordelijkheid voor natuur en milieu.

Wat is het aanbod van IVN?

Een flexibel aanbod, zoveel mogelijk op maat en indien gewenst aansluitend op de kerndoelen van het basisonderwijs. De inhoud, locatie etc. van een activiteit worden in overleg met de school bepaald. 
Naast onderstaande activiteiten behoren andere thema’s tot de mogelijkheden.

Wat kost het?

De tarieven: minimaal € 30, - , maximaal € 50, - per activiteit.

Een aanvraag doen

Vul het aanvraagformulier in OF: Download het formulier, vul het in en stuur het via mail naar: scharrelkids@ivn-apeldoorn.nl
U ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag en de afspraken.

Mogelijke activiteiten:

Tweejarig schoolproject
IVN biedt natuuractiviteiten aan binnen een samenwerkingsverband met een school. Wij volgen hierbij de natuur lesmethode die op school gebruikt wordt en gaan gedurende het gehele schooljaar met de kinderen de natuur in.
De leerkrachten verzorgen hun deel van de methode in de klas en de IVN schoolgidsen geven aan de hand van de methode de lessen buiten in de natuur. Verschillende thema’s  komen op deze manier aan bod. 
Het doel van het tweejarig schoolproject is om verdieping aan te brengen in het natuuronderwijs en na twee jaar het stokje van de buitenlessen door te geven aan de leerkrachten.
Tijdsduur per activiteit: 1,5 uur
Locatie in overleg. 

Kosten: 6 activiteiten € 200, - per schooljaar en voor elke extra activiteit € 30,- per activiteit
.

Slootjesonderzoek: wat leeft er in en rond het water?
Met behulp van schepnetten, zoekkaarten en loepjes gaan we op zoek naar (water)diertjes en planten in en langs het water van vijver, sloot of wetering. Locatie in overleg. Periode: mei t/m september.  Voor kinderen van: 6 t/m 12 jaar. Tijdsduur: ca. 1,5 uur. Kosten € 30, - per activiteit.

Herfstwandeling/ Speuren naar Paddenstoelen in Park Berg en Bos.
Een herfstwandeling
met aandacht voor vruchten, zaden, kringloop in de natuur. Tijdens deze activiteit gaan kinderen onder meer met gebruik van spiegeltjes, zoekkaarten, loepjes op zoek naar paddenstoelen. Periode: oktober, november.  Voor kinderen van: 4 t/m 12 jaar. Tijdsduur: 1 dagdeel. Kosten € 30, - per activiteit.

Een uur voor Bij en Natuur: activiteit i.s.m. Imkervereniging Apeldoorn- Ugchelen.
De imker vertelt over de fascinerende wereld van de bijen. Door het glas van de observatiekast kunnen de kinderen de honingbijen goed bekijken. Voor kinderen van: 6 t/m 12 jaar. Tijdsduur: ca. een uur. Kosten € 30,-per groep. Naar wens uit te breiden met kaarsen rollen: € 1, per stuk.

 IVN verzorgt bij alle activiteiten de benodigde materialen.

Kijk voor meer activiteiten op Natuurwijzer ApeldoornNatuurwijzer logo
De Natuurwijzer biedt een overzicht van (gast)lessen, activiteiten en programma’s op gebied van natuur, milieu en duurzaamheid, gericht op het onderwijs. Daarbij werkt Natuurwijzer samen met zo veel mogelijk lokale en regionale partijen die een aanbod hebben voor het primair onderwijs.