Scharrelkids

Buitenactiviteiten voor basisonderwijs

In onze bossen de geur ontdekken van sinaasappels en amandelen? Watervlooien en stekelbaarsjes met een loep bekijken, een hut bouwen … of gewoon lekker door het bos lopen met je voeten door de bladeren, een mooie stok zoeken en onverwacht een kikker tegenkomen…
Dit en nog veel meer kan gebeuren als je op stap gaat met de IVN Schoolgidsen.

Kijk ook bij de natuurwijzer Apeldoorn
De Natuurwijzer biedt een overzicht van (gast)lessen, activiteiten en programma’s op gebied van natuur, milieu en duurzaamheid, gericht op het onderwijs. Daarbij werkt Natuurwijzer samen met zo veel mogelijk lokale en regionale partijen die een aanbod hebben voor het primair onderwijs.

Wat doen we?

De IVN Schoolgidsen richten zich op het aanbieden van buitenactiviteiten voor kinderen van de basisschool, waarbij het accent ligt op ervaren, beleven en zelf ontdekken.

Wie zijn we?

Een groep enthousiaste vrijwilligers die vanuit IVN, buitenactiviteiten organiseert voor het basisonderwijs.
Getraind in het omgaan met groepen kinderen waarbij beleving en ontdekken van de natuur, centraal staan.

Waarom?

Echt “Natuur beleven“ doe je buiten!
Kinderen komen vanuit hun thuissituatie maar ook vanuit school niet vanzelfsprekend in contact met de natuur. Buitenactiviteiten kunnen een belangrijke aanvulling zijn op het natuuronderwijs dat vaak (noodgedwongen) binnen plaatsvindt.
In de basisschoolleeftijd kan bij kinderen vanuit “beleving”, kennis en liefde voor natuur opgebouwd worden; de kiem voor het latere besef van verantwoordelijkheid voor natuur en milieu.

Wat is het aanbod van IVN?

Een flexibel aanbod, zoveel mogelijk op maat en indien gewenst aansluitend op de kerndoelen van het basisonderwijs. De inhoud, locatie etc. van een activiteit worden in overleg met de school bepaald. 
Naast onderstaande activiteiten behoren andere thema’s tot de mogelijkheden.

Wat kost het?

De tarieven: minimaal € 30, - , maximaal € 50, - per activiteit.

Een aanvraag doen

Vul het aanvraagformulier in OF: Download het formulier, vul het in en stuur het via mail naar: scharrelkids@ivn-apeldoorn.nl
U ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag en de afspraken.

Mogelijke activiteiten:

Boswandeling met onderweg activiteiten/opdrachten gericht op zintuiglijke waarneming. Onder meer: luisteroefening, bodemdiertjes zoeken, bomen voelen, bladeren verzamelen, sporen etc. Geschikt voor diverse locaties. Voor kinderen van: 4 t/m 12 jaar. Tijdsduur: 1 dagdeel. Tarief € 50, - per activiteit.

Safari Woudhuis: Voor groep 3 en 4 vormt het verhaal van een ontsnapt konijn de rode draad voor een gezamenlijke ontdekkingstocht door het bos.
Bovenbouwgroepen maken in kleine groepjes een ontdekkingstocht waarbij het gaat om overleven in het bos en thema’s als Voedsel, Veiligheid en Vriendschap (voor elkaar en de natuur) aan bod komen.
Tijdsduur 1 dagdeel. Tarief € 50,00 per activiteit.

Slootjesonderzoek: wat leeft er in en rond het water?
Met behulp van schepnetten, zoekkaarten en loepjes gaan we op zoek naar (water)diertjes en planten in en langs het water van vijver, sloot of wetering. Locatie in overleg. Periode: mei t/m september.  Voor kinderen van: 6 t/m 12 jaar. Tijdsduur: ca. 1,5 uur. Kosten € 30, - per activiteit.

Heemtuin Matenpark
In de Heemtuin is te zien welke planten oorspronkelijk thuishoren in het overgangsgebied van het Veluwe massief tot aan de Gelderse IJsselvallei. Kleine zoogdieren, vogels en insecten vinden er een pleisterplaats.   
Programma waarin relatie bodem, plantengroei en bewoners van deze bijzondere tuin aan bod komen.
Voor kinderen van: 10 t/m 12 jaar. Tijdsduur: ca. 1,5 uur. Kosten € 50, - per activiteit.  

Kabouterpad: kleine opdrachtjes uit te voeren op elk schoolplein. Kleuters gaan in groepjes op bezoek bij de kabouters die op het plein staan. Iedere kabouter heeft een vraag of opdrachtje over de natuur. Voor kleuters. Extra hulp van b.v. ouders/leerlingen bovenbouw is vereist. Tijdsduur: max. 1,5 uur. Tarief € 50, - per activiteit.

Herfstwandeling/ Speuren naar Paddenstoelen in Park Berg en Bos.
Een herfstwandeling
met aandacht voor vruchten, zaden, kringloop in de natuur. Tijdens deze activiteit gaan kinderen onder meer met gebruik van spiegeltjes, zoekkaarten, loepjes op zoek naar paddenstoelen. Periode: oktober, november.  Voor kinderen van: 4 t/m 12 jaar. Tijdsduur: 1 dagdeel. Kosten € 30, - per activiteit.

Een uur voor Bij en Natuur: activiteit i.s.m. Imkervereniging Apeldoorn- Ugchelen.
De imker vertelt over de fascinerende wereld van de bijen. Door het glas van de observatiekast kunnen de kinderen de honingbijen goed bekijken. Voor kinderen van: 6 t/m 12 jaar. Tijdsduur: ca. een uur. Kosten € 30,-per groep. Naar wens uit te breiden met kaarsen rollen: € 1, per stuk.

 IVN verzorgt bij alle activiteiten de benodigde materialen.

Kijk ook bij de natuurwijzer Apeldoorn
De Natuurwijzer biedt een overzicht van (gast)lessen, activiteiten en programma’s op gebied van natuur, milieu en duurzaamheid, gericht op het onderwijs. Daarbij werkt Natuurwijzer samen met zo veel mogelijk lokale en regionale partijen die een aanbod hebben voor het primair onderwijs.